Китайски учени се похвалиха, че са разработили квантов двигател, базиран на един атом. По думите на екипа откритието ще може да задвижва нанороботи в човешкото тяло, пише South China Morning Post.

Използвайки лазер за прецизно манипулиране на състоянието на квантов йон, професор Фън Манг от Института по физика и математика на Китайската академия на науките в Ухан е преодолял бариера пред управлението на енергийна система в нано мащаб.

Изследването е публикувано през октомври в рецензираното списание Nature Communications, в сътрудничество с учени от Института за индустриални технологии в Гуанджоу, Университета Джънджоу и Университета на Мичиган.

Квантовите системи са особено чувствителни към външна намеса. Пробивът в лазерната технология е причина за разработката на първия квантов двигател, който може да устои на външни смущения, пише вестникът.

Агрегатът може да се определи за четиритактов - защото преминава през адиабатно компресиране, изометрично нагряване, адиабатно разширение и изометрично охлаждане.

В квантовия двигател на професор Фън Манг един калциев йон действа като подобна на пара работна среда и процесите на компресия или нагряване на цикъла се тласкат от лазерни лъчи с различни честоти и интензитет.

Двигателят генерира мощност под формата на светлина, която варира по интензитет, което прави промените в режима на йона видими.

Работата на изследователите не е завършена. По думите на екипа предстои дълъг труд по усъвършенстването на квантовия двигател, за да стане той използваем на практика.

Професор Фън Манг споделя, че само проверката от независими учени на неговото откритие е отнело година. Въпреки това той е убеден, че най-вълнуващите моменти за проекта тепърва предстоят.

"Нашето изследване има за цел да предоставим демонстрация. За да произвеждаме действително използваеми молекулярни двигатели или да захранваме нанороботи, трябва да намерим подходяща работна среда, точно като водната пара в парната машина", заявява ученият.

По думите му откритието би намерило приложение именно в създаването на управляеми нанороботи и ново поколение умни лекарства.