Коментари - Приложение ви показва чистотата на въздуха | IT.dir.bg
назад

Приложение ви показва чистотата на въздуха

В Google Play се появи приложение за Android, което позволява да следите в реално време колко е чист въздухът, който дишате.

Обратно в новината

Коментари - Приложение ви показва чистотата на въздуха | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Миналата година ми попадна един датчик за измерване качеството на въздуха. До тогава не бях чувал за Air quality index (AQI). Ако някой е любопитен може да потърси информация в мрежата, но лично за себе си разбрах едно нещо - никой не може да ти каже какво е качеството на въздуха. Концентрация на отделни газове - да, но всичко останало е "социология и политология". Няма единен еталон за качеството на въздуха, а той може да бъде създаден от биолозите и лекарите... до някъде и с известни условия. Different countries have their own air quality indices, corresponding to different national air quality standards. Към този цитат добавям и факта, че при измерванията се използват различно оборудване и аналитични методи и се почва една луда стъкмистика за да може в крайна сметка получените резултати някак си да влязат в рамките на: Excellent Good Lightly Polluted Moderately Polluted Heavily Polluted Severely Polluted Тези категории са толкова точни, колкото разните му там жълти и червени кодове с които ни успокояват или плашат.

Тук има нещо грешно дават Париж чист град а едни познат тираджия където много е пътувал скоро казваше че Мадрид и Париж са замърсени градове и с голямо движени и големи задръствания.

Станциите показват замърсен въздух, където се отопляват на дърва и въглища или се горят гуми. например в селата, в които има малко автомобилно движение.

Комплексно е. Колите също имат огромно влияние. По данни на едно изследване за София - 60% от замърсяването е от транспорта. Помисли. Защо и през лятото замърсяването на въздуха понякога е над нормите. Верно е, че тогава пък има прахоляци в немитата от комунизма София, но в основата е нерегулираното малоумно организирано движение.

Огромно, огромно, колко да е огромно? Най-мръсните части са Враждебна, Разсадника, Свобода, Обеля, Факултета... Та колко коли казваш висят в задръстванията в тези квартали?

фалшива работа, аматьорски станцийки сглобени в къщи. Няма как да се вярва на тия неща. Освен това не се знае дали не се манипулират. Гледам станции разположени на метри една от друга а показват коренно различни неща. смехотворнен трик да взимат парите на лапни шаранчета....

Ти вярвай на Фандъкова, аз ще вярвам на 300 независими станции. Става ли?

Абе как така аз имам три, и трите показват едно и също, но само едната е регистрирана в luftdaten. Сензорите единствено могат да отчитат ПО-МАЛКО замърсяване, ако се зацапат, което става след около 3 години употреба. Голям праз, ще ги сменим. Няма нищо аматьорско в тях, сравнявани са с професионални измервателни уреди и разликата е под 10%.

В интернета се напълни с некви надишани със софииски въздух и коментарите им отровни отровни....

Това го има от дни на сайта на софийска община. Само не знам дали досега като приложение за телефони.

Има - чушки! Онова на сайта на общината е с данни на официалните станции. Фандъкова вдига телефона и въздуха се "почиства" по стар герберски почин - чрез измама. Това приложение ползва данните от станции на доброволци и може да бъде видяно и на airsofiaТОЧКАinfo.