Коментари - Кои предсказания на Айзък Азимов се сбъднаха | IT.dir.bg
назад

Кои предсказания на Айзък Азимов се сбъднаха

През 1964 г. писателят-фантаст Айзък Азимов публикува статията във в. "Ню Йорк таймс" - "Посещение на Световното изложение през 2014 година".

Обратно в новината

Коментари - Кои предсказания на Айзък Азимов се сбъднаха | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По принцип 3д киното е доста стара технология. Има няма 100 години. Азимов ако го е предсказал това, значи е някаква глупост. Вярно е, че през 50-те 3д киното отново добива някаква популярност - ама това пак е преди предсказанието му.

подземните домове ги има днес и ... даже много преди - напишете в търсачката "underground architecture"

Страхотен фантаст и много добро виждане за развитието на технологиите! Но за човешкото развитие явно е далеч от истината. Новите технологии не са направили по-добър живота на хората и по-добри отношенията между тях.

живеем в най-доброто време. Ще става по-зле и е било по-зле.

Тук нещо се е объркало при превода - не може Айзък Азимов да е предсказал 3D киното, защото то съществува от 1915 година. Даже вероятно е прекарал младостта си в "златния период" на 3D киното, който е в началото на 50-те години.

В английската статия не пише нищо за 3d кино. Просто на редактора явно технологията му се е видяла нова и е решил да я включи :)

Поклон!

това че на някой тук не му е известно какво представлява гравитацията не означава че не човечеството не му е известно :)))) колко трябва да си тъп да си мислиш че щом ти не знаеш нещо никой не го знае :)))) и има летещи автомобили и азимов е може би най-добрият! изобщо не е лесно да предвидиш нещо в бъдещето! има изключително много неизвестни! и дори едно да е познал пак е нещо!

Ако ти можеш да обясниш какво точно представлява гравитацията - трябва да кандидатстваш за нобел. Единственото, което днес се знае за нея е, че е най-слабото от четирите фундаментални взаимодействия, но в същото време всичко й се подчинява.

гравитацията е изкривяване на пространството и времето предизвикано от обекти с голяма маса voala

Тъпо е да се гледа на научната фантастика като на предсказание. Лично на мен това е любимият ми жанр и съм голям почитател на Азимов. Физик със страхотна логика, книгите му стъпват на някаква дефинирана техническа база и от там нататък всичко си върви по един логичен ред.

И на мен звездите ми го говорят, само че с тези предсказания успях да стигна единствено до лудницата

глупаво е да се набе ждава някои за предсказвач на нещо.

първо ти сложих минуса, а после прочетох "глупаво е да се набе ждава", като "глупаво е да се на*бе жаба" и реших, че даже си бил за 2 минуса.

какъв американец е язък заимов? та тои е узбеки станец, строител на азиат ския комунезки раи.

симо

Върви в политическия раздел ,тъпънар.

ми 4 не е познал човека, но предстоят. Обаче това за колите... ми то има вече изобретена, проблема е с лиценза и въздушната навигация... това да не е Междузвездни войни. КОгато измислят възд. навигация как да могат 100-ци хиляди коли да се дижат без да се блъскат, тогава ще е и факт употребата им.

Такива коли ще станат факт, когато изучим антигравитацията и се научим да я впрягаме в различни устройства... първо обаче трябва да разберем какво е гравитацията.

goose

Такива коли вече има ;-) за справка - Гугъл. Подземни домове - също, особено из Скандинавия. Не е познал само за ядрените батерии и подводните градове, макар че и за градовете има някакви наченки ;-) И изобщо - аз лично го слагам наравно с Алвин и Хайди Тофлър като еврист.

деер

Реално погледнато се говори за прототип на кола с ядрен двигател. А нищо чудно да стане по-евтино да си вземеш мини ядрен реактор за вилата в планината, отколкото да ти прекарат кабел до там....

Всъщност ядрения реактор единствено се използва, за да затопли водата. А топлата вода се използва за производство на ток така както и преди 100 години - превръща кинетичната енергия в електрическа. Единствената разлика между ВЕЦ, ТЕЦ и АЕЦ е това, кой движи водата/парата. Сиреч, освен реактор за топлото, ти е нужен и огрооомен водоизточник. Преди да пишеш мисли малко повече.

Абе ти не си в час има ядрени батерии последния марсоход е с такава. Вояджърите също са с такива батерии. Изобщо не им трябва вода, директно превръща разпада на ядрата в електричество. Как изобщо смееш да обиждаш човека, като видимо ти си изостанал.

ако нямаше комунизъм това можеше да се случи.... или беше обратното,,,

ако нямаше комунизум тук, в България, щяхме да сме на нивото на Швейцария,както сме били преди 44-та година, но .... ''Всеки изяжда по една кофа с лайна в тоя живот. За някои е по-голяма, за други по-малка.Това е положението."

ПИЧ ТИ ОПРЕДЕЛЕНО СИ ИЗЯЛ ЦЯЛ КАМИОН С ЛАЙНА. ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ИСТОРИЯТА И ЩЕ ТИ СВЕТНЕ ЧЕ АКО НЕ БЯХА КОМУНЯГИТЕ НЕ НИ МЪРДАШЕ 3-ТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И НОВ НЬОЙСКИ ДОГОВОР. И ПАК БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА СЛЕД 30 Г.

С риск да ме обвинят в злословене да добавя само нещо. Голяма част от предсказанията, които се предписват на писателите-фантасти, в действителност принадлежат на техни съвременници учени или на нагласата на академичната общност като цяло. А в някои случаи преповтарят доста по-стари идеи. Например, всички мислят че Жул Верн е предсказал появата на подводниците, но малцина знаят, че още по времето на Римската империя е имало планове за подводни триреми.

goose

С риск да ме намразиш, явно изобщо не знаеш кой е Азимов ... Фантастиката го прави известен, за сметка на това има докторски степени по биохимия, физика и биофизика и има редица публикации по темата, да не говорим за публикациите като "Гравитационната гибел на вселената" и т.н ... Така че - специално за Азимов максимата "Ама те учените са го измислили" е леко перифразирана :-)

Не говорех конкретно за Азимов, а като цяло... И да, знам че е имал академични степени и дори е преподавал. П. С. Защо пък да те мразя? :D

Може и да си прав, но има достатъчно доказателства (особено при учените изследващи космоса), че точно писателите фантасти са вдъхновили доста хора да станат учени и да се занимават с определени проблеми и да търсят определени решения.

Азимов несъмнено е един от най-влиятелните автори за поколенията расли през 60-те и може би 70-те. И той като всички останали по него време е оптимистичен по отношение на сроковете за постигане на това и онова, то ако човек не е поне малко прекален оптимист няма да се захване с нищо а ще легне в очакване на края :-). "Фондацията" му пък е май най-доброто нещо, писано последните 50-ина години.

Мангалите не е предсказал обаче. Мургавите братя са тотално непредсказуеми явно.

За съжаление си 1000% прав. Четях Жул Верн и подобни. А те не предвидиха и далаверите с ядреното гориво (и дизеловото) и отпадъка, бездомните кучета, изперкалите им защитници, 4 въшки, обезлюдяването на селските райони, тероризма, учиндолци + бюреци(дудуци), петна, кражбите на грифони и релси ... и много т.н.

Ами пича е евреин. Той може да е един от любимите ми писатели, но също така много добре знам той какво е, и за какво се бори. Какво очакваш да каже. Естествено, че ще си замълчи за тези проблеми, за разликата в коефициента на интелигентност на различните раси и т.н. Евреите са малцинство и поради тази причина подкрепят останалите малцинствата. Евреите хич не си падат по европейците, християнството, и т.н. Тези групи са преследвали евреите на времето. Затова един евреин би предпочел да види една циганска България, наместо българска България. Все пак, циганите никога не са преследвали евреите. Нищо лично, просто интереси.

В повечето от романите на Азимов бъдещите поколения са описвани като мургави и с дръпнати очи, дори в The Robots of Dawn описва миризмата на планетата Земя и останалите планети на заселниците.

със сигурност и тогава е имало жалки човечета, които са се подигравали на хора като него за "фантазиите" им, както се случва днес с всички по-смели проекти, които от днешна гледна точка изглеждат почти невъзможни; добре че има мечтатели леко откъснати от тривиалното ежедневие, които да дърпат света напред и нагоре, че иначе още щяхме да сме в средновековието

По-скоро не. За имане ги е имало сигурно де но не им се е чувал особено гласецът, 60-те са време на тотален всеобщ оптимизъм, инерцията от него време откара нещата чак до наши дни. От тогава оптимизмът върви надолу разбира се, но и развитието си го има ако и да пъшкаме повече и т.н.

Най-малко две коли има подготвяни за сериино производство: Терафугия даже има предварителна цена 200 000 долара. Подземни домове колкото искаш. Даже нашите молове имат подземни етажи. Относно благоденствието и мира там където властва религията, а не науката, хората все още се избиват. Но все пак човека е силен в НАУЧНАТА фантастика.

Пропуснах има работещ сух атомен реактор японска разработка подходящ за сгради и жилищни блокове. Явно зелените няма скоро да се съгласят на този тип енергия за домовете.

Чак за блокове няма, но преди 10-ина години бяха обявили някакъв с едно зареждане на 30-ина години, колкото за едно село примерно. И не беше особено скъпо, не помня числата но токът за 30 години напред сметнат идваше май на 1/3-а от цената инак ако не беше и по-малко.

ахаххаха вие сте луде бе как да няма подземни домове не всички имат ама има хора които имат .... летящи коли има !!!

HaloFore

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

Най-хубавият коментар ! :)