Коментари - Защо доматите вече нямат вкус на домати (снимки) | IT.dir.bg
назад

Защо доматите вече нямат вкус на домати (снимки)

Скорошно изследване хвърля светлина на въпроса, който мнозина от нас си задават: Защо доматите стават все по-разнообразни, но все по-безвкусни

Обратно в новината
| Автор : Иво Некитов

Коментари - Защо доматите вече нямат вкус на домати (снимки) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С вкус на смля? Да живей живей търговеца. Иначе дори и на запад, ако знаеш кой зеленчук и кой плод в кое време се яде, той си е вкусен. Ако искаш са дел банани пре юли, ядеш дървото.

На този въпрос може да ви отговори всеки средностатистически гражданин. А този от село даже ще ви почерпи с ракийка и салатка от истински домати от градината, докато ви обяснява как се гледат домати. Само минете в началото на Август.

Софиянци ядат домати ( със зелени кочсни ). !!:( !!

Същото е като с Еврофондовете. Усвояват се пари в огромни количества, прави се нещо, например, което да изглежда на магистрала.

Отговор: Защото НЕ са домати. Само формата им наподобява на домати.

Точно това е верният отговор ! Изглежда като домат , червено е , продава се за домат , но ...... не е домат. Малцина бабички по селата все още си пазят семена от старите нетунинговани сортове , които са сладки и имат вкус , а не като сегашните дървета , които само мязат на домати..... Сега се гони печалба , трябва домата да не се заразява от болести , да не го ядат охлюви, буболечки и тем подобни и най-важното да не се мачка при транспорта от Полша да речем. За това който е фен на доматите си гледа сам и си пази семето за да знае какво яде.

….за да имат доматите вкус на домати използвайте семената на бабите си ….

Баби не останаха!

То и тиквата е плод, ама се държи като зеленчук....

Тиквата не е плод, а министър-председател.

Може написаното да е вярно, но е факт, че от едни и същи семена могат да пораснат растения които дават безвкусни домати /отглеждани в промишлени условия/ и много вкусни домати, ако се отглеждат в домашни условия.

Сигурен ли си в това? Единствената разлика между двете е, че в домашни условия го откъсваш когато е напълно узрял, а на пазара ги берат полу-зелени. Разликата не е много голяма, при условие, че сорта на домата е полу-пластмасов, т.е. много твърдо вещество (обвивката му е дебела и твърда) и малко течно (вътрешността на домата).

Взимам разсада си от роднина, който отглежда оранжерийно за пазара. Неговите са безвкусни, моите са от същия сорт, но са страшно вкусни. Неговите са с твърда обвивка, моите са с тънка. При високата температура в оранжерията обвивката загрубява. Неговите образуват твърда и бяла сърцевина, моите - не. Предполагам причината е същата. Заради ускорения растеж, в следствие на синтетичните торове, неговите имат кухини, моите са плътни. Разчитам само на оборка тор и компост. Разбира се сорта не е от модерните хибридни. Но искам да подчертая, че значение има начина на отглеждане!

трябва слънцеееееееееееееееее

и в совтуера е така.. взехме един работещ продукт, подобрихме го и го осъвременихме.... но сега не работи :(

питам аз баба ми? Ама защо се мъчиш да си събираш семе, има готови пакетирани пакетчета със супер семена.... баба ми е пич... бъди като баба ми!!!

Пак домат политика, демек до ата при бсп ок, а при Бойко Аут. Всички сте виновни от векове. Домат отглеждан от вас е добре, но семена не това днес. На запад кофти земя. Изкуствени торове от Холандия ягоди. От всеки градинар не става, трудоемко е, аз съм консуматори, а политиката не ме кефи с векове, деди, виж и прочети.. А и баби на пазара се изйитриха, нитрат... За купувачи, а за тях без или ограничения тор... И с яйцата от кокошки... Кога се лекуват и снасят яйца ви ги продават, а х изхвърлят... Няма контрол.. Лук в тор засети и др. И вие купувате.. Народ болен, а и като те оставят без паричен.. Болен и... Геноцид от всеки Веков, а не Бойко виновен, и затова народ не вярва на никога

Извинявай, на какъв език пишеш? Думите са български, ама подреждането им е странно!

россияните толкова могат!

унищожат пи- бързо! Излязохме по-жилави и от доматите! :(

също като домат червено само че съвсем различно

А що тия домати са в IT секцията?

А ти къде искаш , в културния афиш ли ?? Нали са технологично модифицирани.......

Това че са ГМО, какво общо има с IT?

Ти виждал ли си ИТ-специалист - живо ГМО си е :-)

въпреки, че се превежда като информационни технологии, редакторът на отдела го разбира като едновремешното Наука и Техника. Само че то се пада малко комунистическо та трябва да се мисли нещо модерно и демократично. Все пак АйТи следва да се разбира като "Наука и Техника" като в техниката , естествено влизат и технологиите, включително и информационните

Хаха, ти ме разсмя. Абе редакторче ти наистина ли бъркаш ай ти с Наука и Техника? Боже боже що мъка има в тая редакция

компоти компютри разликата не е голяма

И съм опитвала истински домати. А 95 процента от пишештите тук не са. И просто си дрънкат така.....лаладжииски

Просто сега все още не е сезона на доматите ,истинските ще излязат след около месец/месец и половина .Но на пазара вече има хубави и ефтини български оранжерийни домати /не са като полските ,но са на светлинни години от полските и турските /.

Да поясня -първото е за отглеждането ,а второто за държавата ,че се получи някаква каша :)

В големите вериги и на пазара има само ГМО. Това е единствената причина. Лошото е и че нашите андрешковци от село и те се изхитриха да садат ГМО и даже се хвалят какви семена са купили от пловдивския панаир. Ако искате да ядете истински домати, които са сочни и вкусни, а не ГМО, които са като гумени топки, сухи и дори трудно се режат с остър нож - едиствения начин е сами да си ги отгледате. Тук идва и вторият проблем - откъде да намерим семена за истински домати? Може би е време да се появи организация, която да издирва, развъжда и съхранява старите сортове, които имаха вкус.

Ти кога последно си ял домат от село ?Да си го откъснеш сам -не да си го купиш от магазина ?

Големите "учени", в щедро платените си трансформации на зеленчуците у нас, пък и в чужбина, доведоха нещата до там, че вместо вкусните домати, сега ядем някаква трева, без вкус и мирис. За момента чакаме да излезат нашите, български домати от сорта рома, които все още не са пипани от "учените глави" , за да се насладим на истинския и неподправен вкус на българските домати.

Аз в моят двор на къщата си гледам няколко вида домати Червен гигант розов гигант биволско сърце Идеал и чери за разкош Вкусът им е страхотен

Аз

Значи... 1. Доматите нямат вкус на домати щото не са домати. Не са домати, щото са променени. Ама можем още да ги променим, така че пак да станат домати. ... А не можем ли просто да си гледаме диви домати, дето все още са домати?! 2. Доматите били плодове, ама пък били зеленчуци... Доматът, значи, според ботаниката е растение, а не плод или зеленчук. А на това растение ние му ядем плода - онова кръглото, червеното. Ако му ядяхме листата, щеше да е зеленчук. Ако му ядяхме корените - корен. Същото важи и за краставицата. На картофите пък им ядем корените. Ама можехме да им ядем и листата и плодовете. С изключение на картфите, дето сме променили така, че да се размножават безсеменно.

Доста невежи разсъждения. Не, не можем да си гледаме диви домати, защото те нямат много общо с култивираните, и не, ако му ядем плода, това не го прави "плод", пък ако му "ядем листата" - зеленчук (освен ако не смяташ краставицата за листо или корен, например). Доматът, имам предвид това червеното, което се консумира, именно по ботаническата класификация е плод, а не зеленчук, можеш лесно да провериш защо, понеже виждам, че държиш някакви претенции за интелектуалност. А картофите в никакъв случай не се размножават чрез семена и никога не са го правили, каквото и да ти е разказвала лелката в детската градина. Затова се наричат "кореноплодни" и коренът, за който говориш, не е точно корен, ама не е точно и плод. Което обаче в никакъв случай не го прави зеленчук, бързам да уточня, като гледам как си склонен да разсъждаваш. Не е зле да се придържаш към нещата, за които си сигурен, че знаеш, а не към ония, за които си сигурен, че можеш индуктивно да научиш. Разбирам, че в съвременния свят е много модерно да използваш лична логика пред приети класификации, но това не те прави умен, а смешен, колкото и да пищят милениалите за наранените си чувства, при поредната недвусмислена демонстрация как личният им свят не взима превес над установените факти.

Аз

Аз верно съм далеч и от боптаниката, и от селото, обаче това, което съм написал... и което явно има нужда от пояснения... е, че доматът, като растение, си има и корен, и плод, и други чаркалаци. Не е нито плод, нито зеленчук. Ние сме избрали да му ядем плода - плод, защото вътре има семки. Същото важи и за краставицата - не ѝ ядем зеленчука, защото краставицата няма зеленчук - ядем ѝ плода - онова дългото, зеленото, което е плод, защото вътре има семки. Картофите също си имат корени, листа, плодове и цветове, а ние им ядем корените. Картофите могат да се размножават и вегетативно - чрез части от зряло растение, което може би изполвате на село, но това не променя факта, че осн овния им начин на размножаване е чрез цветове и семена, демек - имат плодове. Ама не се ядат. Ядат се корените. Не съм обобщил за други растения, щото има и по-стари, които не се размножават така. Също тяка никое растение не се размножава чрез калеми, което не ни пречи ние да ги насилваме да го правят.

Знаете ли ,няма да е зле и двамата да идете на поправителен .Имате добри попадения ,но като задълбаете с разсъжденията ,ви лъсва невежеството...

А зеленият боб плод ли е или зеленчук

Шушулка е :)Виждате ли колко е сложна агрономията .Така ,че добре си помислете преди да пратите някой да си "копа"нивата на село :)

Аз

Растение е. И като растение си има и плод, и корен, и листа. А ти му яж каквото щеш!

Боже-е-е,... слез и си прибери... тия дето не четат! Има разлика между "растение" и "плод". Плод, по БОТАНИЧЕСКО определение е "обособена част от растение, която съдържа в себе си семена на това растение". Т.е. - растението "домат" при развитието си обособява плод "домат". Объркването идва от използването на термина "плод" един път като ботанически (както е в горното изречение) и втори път - в кулинарен смисъл. Двете неща НЕ СА едно и също. Растенията "краставица", "патладжан", "грах" също дават ПЛОДОВЕ, наречени от БОТАНИКАТА "краставица", "патладжан" и "грахова шушулка", но в кулинарията всички те са "зеленчуци". Естествено, растенията "круша", "слива" и "манго" пък дават "плодове" и в ботанически, и в кулинарен смисъл. Естествено, има и разминавания между името на растението и това на плода - "финиковата палма" дава "фурми". И обратно - "зеленчуци" е САМО кулинарно понятие и включва "определени части от растение, употрабявани за храна", с ударение на "определени". Т.е., дават се отделни определения дали една или друга "част на растение" е "зеленчук", "плод" или "подправка" в кулинарен смисъл. А, да - и да не вземеш да изкараш и гъбите растения! :)

Домати ям само от юни до септември и то само, купени от пазара.

Когато и да ги ядеш дърветата си остават дървета.....

Домати могат да бъдат и вкусни и трайни. Т.н. промишлени домати от соца дори са по-вкусни от сегашните реномирани сортове в магазините. А от тази година дори и картофите са с вкус на варен полипропилен. Това не значи , че тия на пазара са вкусни , напротив - килограм тежи по около 780 гр. , от торбата в къщи излизат вкиснали, за трайност и 12 часа са им много.

Аз без да съм провеждал специални изследвания, мога да кажа същото, защото е абсолютно логично! Но си дайте сметка, че това важи за всички живи организми на Земята! Защото науката не е само прогрес и това трябва да се помни! Особено ако са замесени пари!

че тези домати в магазините имат ли изобщо гени ?!

Колкото пластмасата има гени.

В днешно време да отгледаш качествени зеленчуци е адски трудно всичко е химия няма пчели които да опрашват и реколтите са много слаби .Аз имам малка оранжерия и не използвам никаква химия реколтата ми е доста слаба но за сметка на.това е много вкусна.

До някъде това е изход, но ...временен. Защото където и да се отглеждат плодове, зеленчуци, животни за мляко или месо, всички те дишат един и същ въздух, пият една и съща вода, хранят се с една и също трева / плодове или зеленчуци/. Земята не е толкова ...огромна, че да може да се "обезопаси" от вредни / според сегашните изследвания / вещества. Само вижте статията малко по-горе в сайта..."Пясък от Сахара покри България"! Това е достатъчно да сепрем да говорим например, че в една малко България някой може да произведе наистина био продукти / на други места по света им казват: органик/ които се считат за чисти, не съдържащи химикали и произведени по естествен начин / каквото и да означава това/ Впрочем, ако някой се е опитал да изяде един домат от джунглите на Америка, ще разбере, че това не е много приятно и вкусно. Именно заради това, човекът посредством своя труд се мъчи да направи дивите растения по приемливи за вкуса му и естествено с по-голям добив за да има смисъл да ги произвежда за да се храни.

Вижте. ако предлагаме истински домат брака ще удари 80%. Просто не трае. Цената трябва да е над 10 лева за колограм.

10 лв за килограм, защото искаш 40% марж и връщаш изгнилата стока на производителя. Ние доматите не ги ядем с колците.

вместо да ни обясняват защо доматите не са това, което са, щеше да е по-добре да се намери някакво ново име за тези неща, които приличат на домати и ги продават по големите хранителни вериги. но за да сме честни докрай, ще трябва да кажем, че с тези "домати" чудесно може да се играе тенис. при това евтино. инак къде ще намерите кило топки за тенис на тази цена?

Абе хора, разстоянията в БГ са незначителни. Кооперирате се 10 съседи, през ден-два някой отива до близко селце, купувате 20 кила домати, разпределяте си ги и това е. Аз съм от Русе, купувахме от едно бабе в Средна Кула - на 5 км от Русе. Напоследък сина и започна да ги носи. На нас ни е добре истински домат на 2 лева, на него 40 лева през 2..3.. дена са му сериозни пари за нашия край. Хем не храниш паразити административни, хем си хапваш истински домат!

Ако си мислиш, че бабите на село отглеждат старите бг-сортове (Идеал и др.) - мн. бъркаш. И бабите се ориентираха пазарно.

Отглежда си бабето "биволско сърце" , че и баш идеал. Проблема е че е за няколко месеца само.

Защо след Будапеща доматите по магзините започват да миришат на домати, а преди нея са с вкус на балон от детско парти?

Не си прав - ела в Германия и потърси вкусен домат...

Синът ми учи в Билефелд, не бих казал, че са много вкусни, а и плодовете също.

Безконтролният бесен капитализъм, човешката алчност и политическата дебилност докараха до това да ядем вместо плодове гумени подметки. Не са само доматите, на почти всички зеленчуци, плодове, пшеници и т.н. е променен генома и отдавна вкусовите и хранителните им качества са на дъното...

Ми не е вярно това за алчността -ако си готов да платиш за качество-ще ядеш хубави неща ,ако не -гледай си ги сам .Ама ние искаме да някой да гърби за без пари и да ни сервира прекрасна салата с ракийката,а докато жената я нареже и сервира -ще нащракаме два реда код и сме изкарали колкото чичо от село за цяла година .Е ,умре марко -бъдива никой не работи .

ей затва вече не купувам домати.

Домати? Купувам само целина, разни зелени подправки и гъби. Ям месо, риба, яйца. Дреме ми за скъпите зеленчуци.

Доматите от моето ранчо са много вкусни.По селата имат свои селекции от сортове,които не са хибридни.За собствена консумация никой не отглежда "гумени"домати.Виж,за търгвия отглеждат,твърди,издръжливи,големи домати без вкус и аромат.Бизнес!

"Доматите от моето ранчо са много вкусни." - но се опрашват от всякакви други пластмасови хибриди в наоколност! Демек, идеалът е да намериш свита в хартийка бабина селекция от преди 50 години и да си я засадиш насред гори тилилейски, където на километри няма в близост засадено друго ГМО. Ей тогава ще опиташ истинският вкус на едновремешният сорт "Идеал" и с право ще можеш да го продаваш и по 10 лева/килото/. Инак, ний сами сме си виновни - искаме домати, дето да държат по месец в хладилника и учени и търговци ни казват ето, воала - готово е, пластмасово!

От Пазарджик съм.В околните села има доста зеленчукопроизводители.Всички имат "своя леха",за семейството.Там всичко се контролира,оборски тор,пръскане,вкусни сортове и т.н.Което е за търговия,не ми се говори....

Българските домати имат вкус на домати, все още.

баба ми, майка ми и баща ми, отглеждаха невероятно вкусни домати, тежащи около 1 - 1,3 кг.

А имат си. Който си купува пластмасови домати от акулите в индустрията, няма от какво да се оплаква там си има стандарт. Не е точно домат, ама не се и променя. Тези които имат щастието да хапват вече дефицитната нашенска скока също не се оплакват, там нещата са си вкусни, както винаги са били.

Много просто - защото са ГМО?

и хората са ГМО, изродени от еволюцията примати

Прави разлика!

Само не разбирам, защо на снимката са показани невероятно вкусните австралийски домати "КУМАТО" ?

На снимката са Блек чери.

Винаги съм знаела, че доматите и компотите са IT, затова и Дир публикува подобни статии в секцията за IT.

Блондинка-а-а!!!!

кво съ чудиш ма, ИТ значи технологии а не техника, ... как току що ти се обесни, става въпрос за технологии за производство на нещо с което мъжът ти да си изпие ракията

БРАВОС, МЕГА ЯКО ПОЛЕЗНО ЧЕТИВО ЗА СОФИЙСКИ ЖЪЛТОПАВТНИЦИ И ГРАДСКИ РЕСТИТУТКИ ,ДРУГИЯ ПЪТ ДА ОТКРИЯТ ПРИЧИНАТА ЗА КРИВАТА КРАСТАВИЦА ПО НЯКОЙ ЕВРОПРОЕКТ ,ОБЕЗАТЕЛНО СЪЗДАВАНЕ НА ПОДХОДЯЩО НПО С 50 ДУШИ ПЕРСОНАЛ,ОБУЧЕНИЯ СЕМИНАРИ И ЧУЖДЕЗДТРАННИ ПСИХОТЕРАПВЕТИ ЗА СТРЕСА И ДЕПРЕСИИТЕ ПРИ КРАСАВИЦИТЕ И СЕКСИСТКИТЕ ХОМОФОБНИ ПОСЛАНИЯ КЪМ БЕЖАНЦИ, ЛЕЗБИЙКИ И ФЕМИНИСТКИ!

цървул от затънтен чукар, изхвърля ли си злобата и горчивото разочарование на неудачник, ... а сега ходи нахрани говедата и изчисти на прасето

За да има ти какво да плюскаш ли, форумно *? Няма вече такива идиоти да ви хрантутят. Затова ще ядете ГМО-тата от веригите и ще бълвате змии по форумите, педерасти спинозни.

Е щом сме я докарали дотам,коскоджамити амерички Учени да ни обясняват причините за безвкусните домати с еволюцията и праисторияа по някой милионен джендър проект за да си напишат дисертациите,то отговора може да ви го даде всяка българска баба и дядо за 5 лева само с няколко думи- 5 пъти копане ,оборска тор,слънце и пръскане със син камък му е тайната чедо на вкусния български домат!

Поливане с чиста вода(най вече - вечер).

ахам... а расада? сам ли си го правиш от семка ? или го купуваш? или сирта който купиш няма значение а? копане викаш ????? някога един домат отгледал ли си сам ?

Семката се взима от най-добрите екземпляри от предната година, суши се на вестник и после се сгъва и в долапчето.

Е,току що си утепа доматите с тоя "син камък ".Бе, я се мащай с политическите си простотии и остави хората да си гледат домати нормално.

"Създаването на вкусен култивиран домат отново ще отнеме известно време" ?!?! Какво било ? Я пак ?! Домата си ми расте в градината, късам го и до два часа се нацепва от сладост. Със сока си, с тънката си ципа, с вълшебното му "месо". Вярно, не трае по три месеца, но вкуса му е неземен. А вие си култивирайте наново.

То и мъжете вече не приличат на мъже, те за доматите се разтревожили.

Всичко се изроди, егати...

Само чугунените комунистически тикви ,НЕ!!!

Всичко се изроди само идиотите си остават идиоти ...

Баба отглежда страхотни розови домати. Един голям нарязан домат пълни голяма чиния, и изпразва бутилка ракия.

Баба ти произвежда вода. Прати ми я да я науча.

Да е жива и здрава баба ти, до 200 години и да си купи пистолет, че вече самоотбраната от етническото своеобразие и "културните" традиции на "ромския" етнос е разрешена от закона. Гласувайте за ОП! УРАААА!

след като 5 години се размножава в земя напоена от радиационния дъжд на Чернобил... какво очаквате? да няма мутации във всяко следващо поколение домати? спасижа братушки.

Като ти гледам "право"писа, доста си мутирал. Сега, дали от "радиационния дъжд на Чернобил" или от чалга, дрога, гмо-, ментета, невежество, медийни промивки...

като ти гледам акъла, доста марули и мляко си пил по онова време.

Ами тоя с трите точки си е облъчен по рождение.

дядо Пижо произвежда само торове.... и с устата си.

Хирошима днес е процъфтяващ град. Там е имало пряко попадение на атомна бомба.

е фантастична - гора като от приказките

ми дайте да гръмнем Козлодуй бе малоумни пачи.

чели ста официалната статистика за 62ма умрели от Чернобил нали. Спасиба братушки.... я да почетете малко тука: 30 г. след инцидента в Чернобил е невъзможно да се направи точна и безспорна санитарна равносметка на катастрофата. Официално, броят на починалите е 62-ма, според доклад на ООН, публикуван през 2011 г. Но това число може да се намали на 43. Той добавя 28 силно облъчени хора, които са били част от 600-те хил. “ликвидатори”, мобилизирани за ограничаване на въздействието на ядрената авария, починали в рамките на четири месеца след нея, и 15 деца, убити от ракови метастази на щитовидната жлеза, причинени от йонизиращата радиация." "Доста сериозни оценки “сочат повишаване на общия брой на раковите заболявания между 4000 и 6000”, припомня експертът от Института по радиационна защита и ядрена безопасност. Имало е 6848 случаи на рак на щитовидната жлеза, особено при деца, регистрирани между 1991 и 2005 г. в бившия СССР. От своя страна, “Грийнпийс” оцени през 2006 г. на 200 хил. смъртни случаи последиците от катастрофата. И накрая, трима руски учени са изчислили на близо един милион общия брой на смъртните случаи, свързани с аварията, в трите най-засегнати републики - Беларус, Русия и Украйна. Последните две оценки бяха силно критикувани." Чернобил е благодат за хората и природата... да... супер е.

PEYTSCH

Всичко холандско е а ла ...норвежко, джендърски неистинско...Дори децата там са все по-неистински, мутиращи родители и нерадостни деца...Да бъдат отнети доматите от Холандия, да бъде забранено производството там...Същото и с децата на норвежците...Дайте ги в България, на село, да живнат и те горките докато родители и приемници си сменят половете...

в Русия вкуса на плодове и зеленчуци е като този на талаша? или забрави как взеха да се оплакват като Путин ги санкционира и им забрани да купуват от запад. А като дойдат по черноморието зобат като невидели. май не са много зле нашите домати. а "мъжете" им по 50 кг.... та кой е джендъра?

домати не виреят. Виреят картофи, зеле, малини, зърнени култури, ягоди и прочее - гледат си ги хората

стига бе.... 1/3 от сушата не виреели.... като вземете па се хвърлите на амбразурата па се застреляте в главите като патки. я кажи на коя ширина е СОЧИ.

Нали новите сортове домати, както и семената са от запад. Хубав външен вид но боклук. Защо човек сам като си посее селски домати и всичко е на 6.

глупости на търкалета и повтаряне на мантри. Ела в Германия да ти покажа домати. Като вземете да повтаряте тези простотии без да имате база за сравнение... направо дразните. ДА. Има смотани домати. Като купуваш евтино ще ядеш боклуци. То е ясно. Що очакваш да дадеш2 лева и да ти сервират черен хайвер.

В Германия, доматите в кой завод ги правят. Защо не се разбере, че истинските домати растат на юг, при слънце, хубава земя и вода. И без разни химикали.

Я стига сте философствали,ами попитайте за проклетите планове на генните инженери

Плановете са, да нъ праят биороботи на повикване.

PEYTSCH

искаш да кажеш...за гласуване като преди 1989а, нали?

И за гласуване, и за бракуване, за органи, за оране, за еване... вече както дойде. А, може и по профила, например, за тролване.

От ГМО и химия какъв вкус да се очаква !

По байтошово си имаха вкус доматите. И млякото, и хляба, и сиренето... И жените си бяха жени, мъжете - мъже... "ромите" - цигани, "джендарите" - пе.раси..., "чалгата" - кръчмарска музика... , руснаците - братушки, американците - империалисти..., турците - гаджали и поробители... Не знаехме какво е "менте", "инфлация", "безработица", "корупция"...

На някои "демократично" "мислещи", не им харесва такава картинка от миналото. Близкото, може би. Посяга им на най-скъпото - чалгата, ментака, безнаказаността... А! И на илюзията, че сега са "свободни", може би.

„Свободата Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен...

"Свобода", "демокрация", "европейска солидарност", "толерантност", "либерализация"... това са съвременните политически еквиваленти на едновремешните шарени стъкълца, с които излъгаха индианци и негри, та ги заробиха, избиха, взеха им златото, земята, децата, живота ... всичко.

Не щеме ний богатство, не щеме ни пари, искаме свобода с човешки правдини.

Напротив, точно комунистите унищожиха вкуса на доматите с манията си да създават устойчиви сортове с по-голям добив.

Ами просто не е домат, това в магазина. Най-елементарния съвет, купувайте сезонни и местни плодове и зеленчуци. Мааалко по-близо до натуралния вкус.

Не толкова елементарен съвет. Събудете се и да се захванем да ни оправим държавата и да си спасим децата и народа. Не е толкова сложно колкото изглежда - мажоритарни избори, конституционно право на избирателите на даден нар.представител, да го отзовават по всяка време с референдум, ако се е о.акал като сегашните идиоти и гадове в "парламента"(от думата "парлама")

Ейй! Ка не съм се сетил. Ами да, политиците сбъркаха доматите. Такива боклуци, при това ужасно скпи нито купувам, нито ям. Да си ги наврат в онова място.

Ако някой от София има желание да направи лична проверка, може да си купи разсад за 60 ст. и да си го засади на балкон със слънце в туба от минерална вода. След примерно два месеца може да си опита домата като узрее и ще усети вкус. Вярно е, че тия по магазините са безвкусни, защото ги берат полузрели .