В началото на 80-те години на миналия век се появяват първите лаптопи. От тогава до сега те изминават дълъг път, а възможностите им непрестанно растат. Въпреки това в последните години на пазара не се срещат особени иновации. Лаптопите са строго сегментирани и освен по-съвременен хардуер не предлагат нищо ново. Дори разликите в дизайна между различните марки започва да се стопява, а лаптопите - да се уеднаквяват. Досега.

Навлизането на нов играч на пазара винаги е свързано с предлагането на иновации. Точно това се случи и тази година, когато Huawei започна своята офанзива в сегментите на лаптопите. Компанията, революционизирала смартфоните, въвела за пръв път двойната камера и превърнала се в лидер на мобилната фотография, реши да покаже, че може да промени и все по-еднообразните лаптопи с няколко ключови иновации.

Най-добрият пример за това е тазгодишният флагман Huawei - лаптопът MateBook X Pro. Съчетаващ мощен хардуер в компактни размери, той не спира до тук, а навлиза в неизследвани досега от лаптопите територии. В следващите редове ще разберете защо MateBook X Pro е толкова иновативен и различен.

Хардуер и размери

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В компактен метален корпус с изящна и прецизна CNC изработка са побрани процесор Intel Core i7 от най-новото 10-то поколение. Оперативната RAM памет е 16GB, а свободното вътрешно пространство е поверено на SSD с капацитет от 1 терабайт. Видеокартата е NVIDIA GeForce MX250 с 2GB GDDR5 памет.

Тези характеристики гарантират моменталното стартиране на операционната система и гладкото вървене дори и на по-тежките програми и приложения. Характеристиките на Huawei MateBook X Pro го правят особено удачен избор за графични дизайнери, програмисти и хора имащи нужда от повече изчислителна мощ извън офиса.

Вижте как изглежда Huawei MateBook X Pro >> >> >>

Но да се върнем на размерите. Хардуерът от по-горе е поместен в стилния корпус, чиято дебелина е едва 14,6 мм. Теглото пък е 1,33 килограма.

Това позволява на устройството да е екстремно мобилно. Пренасянето му не изисква специална раница, а вие може да го вземете със вас, където и да отидете - море, планина, вила или дори в колата.

Дисплей

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Huawei

Както споменахме по-горе, лаптопът е идеален за графини дизайнери. Особено за такива с по-динамичен начин на живот, за които офисът може да е планинската хижа, а спазването на крайния срок е закон, без значение от местоположението. Това се дължи не само на мощният хардуер, но и на дисплея. Ако екранът може да се опише с една дума, то това е превъзходен.

Дисплеят е 13,9-инчов FullView с 3К резолюция (3000 x 2000 пиксела). Той е почти безрамков, със забележително съотношение от 91% между екрана и корпуса. Екранът е със 100% sRGB покритие на цветова гама. Това ви гарантира изключително точни и живи цветове. Ако обработвате снимки или създавате изображения, добрият екран гарантира не само точното им възпроизвеждане, но и готовността им за печат.

Екранът на Huawei MateBook X Pro отговаря на всички изисквания, за професионален графичен дизайн, но козовете му не свършват до тук.

Дисплеят на лаптопа е сензорен, което е особено удобно, ако сте навън и нямате мишка под ръка.

Камера и сигурност

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Huawei

В ерата на социалните мрежи, дигитализацията и киберпрестъпленията, често сме притеснени дали някой не наднича от камерата на лаптопа ни. Марк Зукърбърг е един от милионите хора, залепили камерите на своя лаптоп с непрозрачно тиксо. Но това определено не е най-елегантното и красиво решение решение. Освен това, ще ви се налага постоянно да го отлепвате и чистите камерата при всеки конферентен разговор през Zoom или Skype.

От Huawei са открили много практичен и умен начин, за да ви предпази от "неприятелски очи". Камерата е скрита в бутон от клавиатурата и изкача, единствено при необходимост - след като я натиснете. През останалото време тя остава скрита вътре в корпуса на лаптопа и не може да ви заснема.

Това не е всичко. Стартовият бутон на лаптопа разполага със скенер за пръстов отпечатък. Ако решите, може да ползвате пръстовия си отпечатък, вместо парола и така само вие ще може да включите лаптопа си.

USB-C и тайните на бързото зареждане

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Huawei

Всички, имали лаптопи навярно са запознати с "черната тухла", която всъщност е тяхното зарядно. Тя е тежка, стандартите ѝ са най-различни, а пренасянето ѝ не е най-удобното нещо на света.

В контраст на това, днес повечето нови смартфони използват зарядни с USB-C стандарт. Ако имате телефон на една или две години, то имате и такова зарядно. Както знаете, те могат да се поберат и в джоба.

Е от Huawei са решили да улеснят значително живота ни, като направят лаптоп, който е с USB-C зарядно. Точно така, може да го носите в джоба си, а ако го забравите - може да ползвате това на телефона.

Също така, може да ползвате зарядното на лаптопа, за да зареждате своите телефони, таблети или други устройства с USB-C стандарт.

Тъй като мощността на зарядното е 65 W, батерията на устройството се "пълни" изключително бързо.

Huawei MateBook X Pro може да се използва до 6 часа с едно 30 минутно зареждане.

Батерия е с капацитет от 56 Wh и е вградена в тънкия корпус. Тя осигурява до 13 часа видео възпроизвеждане с едно зареждане. Ако използвате лаптопът само за сърфиране в интернет, то разполагате с 11 часа преди да се наложи да го включите отново към зарядното. При стандартно използване разполагате с около 15 часа.

Заличаване на границата между лаптоп и смартфон

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Huawei

Мощен хардуер, перфектен дисплей, камера против киберпрестъпници, мултифункционално USB-C зарядно, компактни размери. Рецептата за идеалния иновативен лаптоп на 2020 година би била готова. От Huawei обаче са решили да отидат отвъд това. От компанията са провели разговори с множество потребители, за да усетят техните нагласи и желания. В резултат на това е било взето решението за скъсяване на дистанцията между смартфон и лаптоп.

Става дума за технологията Multi-screen Collaboration, активирана благодарение на Huawei Share. Разработката е изцяло на Huawei и позволява безпроблемно да обедините телефона и лаптопа си в едно мощно цяло.

Само с няколко клика прехвърляте екрана на телефона си върху дисплея на лаптопа. Оттам можете да управлявате и двете устройства, като използвате сензорния екран, мишката и клавиатурата на лаптопа.

От лаптопа може да работите с приложенията на телефона, а всичко става изключително лесно и интуитивно.

Интеграцията между смартфон и лаптоп е една от най-големите иновации с пряк ефект върху вашата работа и комфорт. Нека вземем простия пример с редактирането на файлове. Както знаем, това е трудна задача, ако се прави от телефона. Сега обаче е възможно да ползвате лаптопа, при това без да прехвърляте файла на него.

Ако на телефона си имате документи, които искате да редактирате, просто ги отворите на лаптопа, и ги редактирайте там. След като приключите, те се запазват по подразбиране в телефона ви.

Естествено, може да редактирате не само документи. Снимки, гласови записи, видео файлове - възможностите са много.

Никога до сега съчетанието между смартфона и клавиатурата, мишката и хардуера на компютъра не са били по-лесни.

Превключването между двете устройства става за секунди, а вие имате достъп до общия капацитет на смартфона и лаптопа.

Ако се занимавате по-професионално с Instagram, то MateBook X Pro на Huawei е най-доброто, което може да ви се случи. Може да обработвате снимките си на компютъра и да ги публикувате веднага, без каквито и да е било губене на време.

Резултати

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Huawei

Едно нещо, което със сигурност ще осъзнаете, когато се допрете и поработите с Huawei MateBook X Pro, е колко по-удобен е той спрямо традиционните лаптопи.

Устройството е леко, тънко и изключително компактно. За пренасянето му не се нуждаете от специални чанти, а зарядното може да поберете и в джоба си. Същевременно лаптопът е мощен, а екранът му е меко казано изключителен. Когато към дизайна и хардуера се прибавят иновациите в камерата, пръстовия отпечатък и зареждането, то няма да е пресилено да кажем, че Huawei постигат това, което направиха и в света на смартфоните - революционизират го с иновации.

MateBook X Pro определено е най-интересният и иновативен лаптоп дебютирал в последно време, а ефектът от появата му е способен да трансформира пазара.