Миниатюрно кубче на Рубик - толкова малко, че се побира на върха на пръста, но въпреки това може да се реди, излезе в продажба в Япония по случай 40-годишнината от появата на оригиналния продукт в страната, предаде Асошиейтед прес.

Цената за поръчка на т.нар. "свръхмалко кубче на Рубик" е 198 000 йени (около 1900 щатски долара). Доставките ще започнат през декември.

Кубчето е с размери едва 9,9 милиметра на 9,9 милиметра, тежи само два грама и е изработено от "ултрапрецизен метал", според "МегаХаус корпорейшън", подразделение на базираните в Токио производители на играчки "Бандай".

Кубчето на Рубик е изобретено през 70-те години на миналия век от унгарския професор по архитектура Ерньо Рубик. Благодарение на американска компания играчката се превръща в хитов продукт през 80-те. През първите две години по света са продадени над 100 милиона кубчета на Рубик.

В Япония играчката незабавно става хит. След появата й на местния пазар през юли 1980 г., над 4 милиона кубчета на Рубик са продадени през следващите осем месеца.

Новото миниатюрно кубче беше представено тази седмица на изложба в Токио, организирана от унгарското посолство. Експозицията, която ще продължи до 9 ноември, включва и произведение на изкуството от кубчета на Рубик.