Умна маска за лице рекламира Световният икономически форум във видео на сайта си. Маската е за многократна употреба и е толкова умна, че сама ни подсеща кога трябва да я изперем, предава technews.bg.

Маската може да измерва честотата ни на вдишване-издишване и да ни каже, когато твърде много CO2 се е натрупал от вътрешната ѝ страна. Може също така да ни казва кога трябва да я свалим, за да подишаме чист въздух, и кога трябва да я нахлузим отново.

Смарт-маската предизвика потрес у потребители на социалните мрежи. Те изразиха недоумение за каква маска става дума, щом се допуска "твърде много CO2" да се "натрупа от вътрешната ѝ страна" и как подобно нещо може да се рекламира като интелигентно решение.

Като абсурдно се възприема и посланието, че умната маска съобщава на потребителя си чрез смарфон-приложение кога да я сложи и кога да свали устройството от лицето си.

Едва ли има по-голямо потъпкване на правото на лична неприкосновеност от това някой буквално да следи всяка глътка въздух, която вдишваш, коментираха хора из социалните мрежи.

Някои пък смятат, че посланието на Световния икономически форум трябва да се чете като знак, че елитите възнамеряват да държат целия свят "в маски завинаги".