Най-новата гранд стратегия на разработчиците е Stellaris, но шведите могат да се похвалят и с още няколко много успешни поредици - Hearts of Iron, Europa Universalis, Victoria и Crusader Kings.

Внимание заслужава и "градския симулатор" Cities: Skylines.

Общото между всички тези заглавия е, че предлагат дълбок геймплей, който кара играчът наистина да се замисли за някои неща. Игри на Paradox са и по правило много лесни за модифициране и често предлагат интересни исторически, политически и дори утопични мотиви и алтернативи.

Именно Utopia се нарича и разработваният в момента експанжън за Stellaris, който ще позволи на играча да създаде мечтаната от него форма на управление в рамките на огромна галактика, като изборите наистина са много - може би желаете бъдеще, в което човечеството ще поробва, а може би и унищожава други извънземни раси, забранявайки им да се размножават или извършвайки директен геноцид.

Може пък да предпочетете човечеството да живе "на гърба" на роботите, живеейки под постоянното влияние на хапчета за щастие.

Може би мечтаете за пряка демокрация, в която посредством имплант всеки ще може да гласува по всяко време и за всичко или пък смятате, че за доброто на човечеството то трябва да се ръководи от екип от учени.

А може и да експериментирате с военизиран режим, теокрация или откровена деспотична империя.

Stellaris: Utopia определено има какво да ви предложи.

Подобна е и ситуацията с Hearts of Iron и множеството й модове.

Студиото се различава от всички останали с това, че наистина се интересува от мнението на общността си и няма желание да прави масови комерсиални игри, които да се харесат на всеки.

И именно тук идват добрите новини, защото Paradox Interactive са постигнали значителен финансов ръст, с общ приход за миналата година от 22.2 милиона долара.

Изглежда феновете на мащабните стратегии ще продължат да се радват на заглавията на студиото.

Вижте най-добрите PC игри за 2016 г. >> >> >>