За съжаление последните няколко дни донесоха редица тъжни новини за починали и ранени, след няколко престрелки в градовете Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, където младежи хладнокръвно откриха стрелба по невинни граждани. Първо въоръжен човек уби 20 души и рани 26 в Тексас. Само 13 часа след това от друг стрелец в Охайо бяха убити 9 и ранени 27.

В САЩ темата за притежание на огнестрелно оръжие винаги е била сред най-обсъжданите, но този път за "най-очевиден виновник" бяха посочени видеоигрите. Мнението официално сподели лидерът на Републиканците Кевин Маккарти в интервю за телевизия Fox News.

Според него всички видеоигри, включващи насилие, създават потенциални убийци. Политикът изрази мнение, че винаги е смятал игрите с насилие за проблем, а мнението му се основава на проведени проучвания.

Подгласник на Маккарти се оказа и губернаторът на Тексас Дан Патрик, който директно обвини гейминг индустрията за престрелките, заявявайки, че тя "обучава младежта да убиват".

Темата за свободната продажба на огнестрелно оръжие е доста чувствителна в САЩ. По нея се води постоянен дебат и редица анализатори сочат именно разпространението на оръжия, а не електронните игри като причина за подобни престрелки.

Доказателствата сочат, че няма връзка между убийствата и компютърните игри

Снимка: Официален профил в Twitter

Като доказателство бе публикувано и едно интересно сравнение. Изображение в Twitter нагледно показва как във Великобритания, където населението и приходите от продажби на игри са 5 пъти по-малки от тези в Щатите, има само 31 случая на насилие с огнестрелно оръжие през 2017 г., докато в САЩ тази бройка е 14 542 или 469 пъти повече.