Историята на Wolfenstein започва през далечната 1981 година, но за по-важна се счита 1992 година, когато излиза революционната Wolfenstein 3D - шутърът поставил основите на FPS жанра. И докато графиката, историята и дори механиката на играта се променят значително през годините, то една част от геймплея остава непроменена - убиването на нацисти.

Поредицата бе презаредена през 2014 година с излизането на Wolfenstein: The New Order. Действието играта се развиваше през 1960 година в една алтернативна реалност, в която Хитлер е спечелил войната и е подчинил целият свят на своята воля.

В края на този месец ще излезе Wolfenstein II: The New Colossus, а играта продължава историята от The New Order. В новата част Уилям Би-Джей Бласковиц ще се опита да освободи САЩ, в които на власт са нацисти и членове на Ку-клукс-клан. Именно затова играта се рекламира в социалните мрежи с хаштага #NoMoreNazis, придружен от краткото съобщение Make America Nazi-Free Again.

Вижте снимки от новият Wolfenstein  >> >> >>


Това бе достатъчно, за да запали страстите и да разгневи всички крайнодесни геймъри в САЩ. Много от тях недоволстваха от факта, че освен нацисти, ще трябва да убиват и членове на ККК. Други привидяха в посланието Make America Nazi-Free Again критика срещу Тръмп, макар в случая да става въпрос по-скоро за маркетингов трик и игра на думи.

Най-абсурдна бе позицията на тези, смятащи, че отправените от играта послания са пряка атака срещу... свободата на словото.

Споровете на практика се разразяват под всеки пост, свързан с играта и под всеки споделен трейлър от нея. В истерията се включват и хора, стоящи доста далеч от света на игрите, но явно искащи да експлоатират създаденото недоволство за свои лични политически цели.

Въпреки това, от MachineGames и Bethesda заявиха, че не смятат да променят единствения елемент, който не се е променял в 30-годишната история на играта - убиването на нацисти.

Вижте кадри от геймплея на новия Wolfenstein >> >> >>