Първото издание на Sofia Game Night ще се проведе на 3-ти ноември в София, началото е в 18:00 ч., а краят - отворен. Над 20 локации ще отворят врати с интригуваща програма, посветена на игрите в цялото им разнообразие. Събитието, което се организира от Гьоте-институт България и Game Dev Summit, с генералното партньорство на The Stars Group и партньорството на SafeCharge България, ще предложи многообразие от събития - изложби и изложения, лекции, работилници, cosplay състезание, турнири и артистични изпълнения, както и специални програма за най-малките посетители на Нощта на игрите.

Видео игри

България е един от най-бързо развиващите се хъбове за game develоping в региона. Само в София има над 50 компании, които се занимават с компютърни игри. Освен професионалната аудитория от гейминг компании, разработчици и играчи, публиката за игри расте все повече и включва геймъри от най-различни поколения. Sofia Game Night е за всички тях, но не само - събитието се обръща и към широката аудитория, която дори не подозира за необятния свят на игрите.

Един от специалните акценти в програмата на Софийската нощ на игрите е второто издание на изложението "Games Made in BG", което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. Будапеща 1"). В него ще бъдат включени повече от 20 разработчици и създатели на видео и настолни игри от България. Посетителите ще могат да играят и на някои от най-интересните проекти, създадени в рамките на Sofia Game Jam и Hardcore Game Jam, част от световната инициатива за създаване на игри - Game Jam.

Гьоте-институт ще бъде и мястото за друго специално събитие от програмата на нощта - музикалния лайв сет "Vague Voices". Експерименталният музикален пърформанс на Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев е вдъхновен от музиката и звуците в ранните видео и аркадни игри от 90-те до днес.

Друг акцент в програмата на Sofia Game Night e интерактивната изложба на Гьоте-институт в сътрудничество с ZKM I Център за изкуство и медии, Карлсруе "Игри и политика", която ще бъде в представена в Галерия Credo Bonum (ул. "Славянска" 3) между 2 -22 ноември 2018 г. В изложбата са включени 18 видео игри, които могат да се играят на място. По художествен и игрови начин игрите се занимават с теми като медийна критика, миграция, властови отношения, полови роли и милитаризъм.

Програмата на Sofia Game Night, насочена към видео игри, продължава в бар "Петък" с турнир по FIFA 19, организиран от ESL и подкрепата на Ozone.bg. Веднага след турнира започва stand-up комедийно шоу на Inside joke Stand Up Comedy на тема компютърни игри и живота на геймърите.

Бар FlipFlop пък ще даде възможност да се докоснем до олд скуул игри на ретро компютри с дисково флопи, защото както добре знаем "Геймингът не е от вчера", а в Chucky's Coffee & Ride ще можем да видим филма "Free to play", проследяващ животът на 3-ма професионални геймъри. В Play Hub: Next Level ще изследваме света на виртуална реалност с последно поколение VR очила.

Настолни игри

В последните години София е не просто един от центровете на индустрията за компютърни игри в региона, но има и все по-активна и вълнуваща сцена за настолни и "офлайн" игри. В столицата вече има десетки клубове за игри и стаи-загадки, много от които ще се включат и в Софийската нощ на игрите на 3-ти ноември.

Клубовете "Другият замък", "DaПлейс", "Mulligan Board Games Club", "Каркасон", "Level Up Sofia", "DiceWideOpen" и "Абордаж" ще предложат разнообразни събития - от турнири и състезания до уъркшопове и лекции за това как всъщност се създава една настолна игра.

Dextrophobia е един от пионерите на все по-популярните в последните години стаи-загадки или т.нар. escape rooms. Специално за Sofia Game Night те ще отворят две от своите стаи ("Vol.2" и "Мъглите на Авалон") безплатно за посетителите.

Екипите на Българско Имане, DiceWideOpen и Dextrophobia Rooms пък се обединяват, за да представят интерактивно лайв екшън преживяване, създадено специално за Sofia Game Night - "Wild Game Hunt". Участниците ще могат да се впуснат в градско приключение, в което трябва да разрешат загадки, за да се предвижат напред по непознатия маршрут до края, където могат да спечелят и награди.

За феновете на косплей издателство Locus ще предложи косплей надпревара на тема "Играч първи, приготви се" - бестселъра на Ърнест Клайн. Домакин на събитието ще бъде Sofia Youth Innovation Lab на Асоциацията за развитие на София. 

Събитието ще завърши с парти в бар Switch и много hip hop и funky бийтове от MR Endless и DJ Buckshot.