Навлизането на 5G мрежите може да възроди пазара на смартфони. Това прогнозира компанията Deloitte в своето ново проучване.

Според нея 16% от потребителите казват, че 5G функциите са най-важният фактор за закупуване на следващия им телефон. Други 26% поставят качеството на дисплея като най-важен критерий. За 22% най-важна е марката.

Deloitte изчислява, че под 60% от хората планират да си купят нов телефон през следващите две години. Една от основните причини за това е, че потребителите не виждат в новите телефони възможности, които да ги накарат веднага да сменят наличното си устройство. А 40% казват, че икономическите условия не им позволяват да сменят телефона си.

Анализторите обаче очакват тенденцията да се промени бързо след като 5G мрежите навлязат масово и са широкодостъпни. Тогава 62% от хората биха сменили телефона си с нов, който да може да се възползва от 5G мрежите.

Потребителите планират да увеличат и консумацията на мобилен интернет, когато 5G е налична. Това ще се отрази и на интереса към устройствата с добавена и виртуална реалност, който също ще се увеличи, смятат анализаторите.