След като Вашингтон наложи санкции над Huawei и отвори нова страница в търговската война между САЩ и Китай стана ясно, че компанията няма да може да ползва Android. Китайската компания обаче бе напълно готова за подобно развитие, защото има готова собствена мобилна операционна система.

За нейната разработка се знаеше отдавна, но досега нямаше яснота в каква фаза е работата по продукта.

Според информация от управляващия потребителския бизнес на Huawei Ричард Ю разпространението на платформата може да започне още есента и не по-късно от пролетта на следващата година. Платформата ще е унифициран продукт, който ще може да бъде използван във всякакъв вид устройства като телефони, компютри, таблети, телевизори, автомобили, носима електроника и други продукти.

Операционната система ще поддържа приложения за Android, както и уеб приложения.Това означава, че на разработчиците няма да се налага да създават отделни версии на своите приложения, защото те ще са напълно съвместими с ОС на Huawei. По този начин магазинът на китайската компания ще има точно толкова богато съдържание, колкото и Google Play.

Според информацията Huawei са използвали основата на Android, но са нанесли множество изменения и подобрения. Според изтеклата информация новата ОС ще работи с до 60% по-бързо от Android.

Все още не е ясно дали платформата ще достигне до пазара, тъй като има възможност Huawei да продължи партньорството си с Google. Американската компания би загубила милиарди, тъй като Huawei  е един от най-големите ѝ клиенти. По всичко личи, че атаките на Тръмп едва ли ще спрат, като Белия дом цели да накаже всички най-големи китайски технологични компании, като по този начин от Вашингтон се надяват да забавят икономическия ръст на азиатската страна, която скоро ще стане най-голямата икономика на планетата.