Изданията на онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици бяха блокирани в Китай преди деликатната годишнина от протестите на площад "Тянанмън", предаде ДПА.

По-рано бе ограничен достъпът до версията на Уикипедия на китайски, но сега в Китай са недостъпни и други издания на онлайн енциклопедията.

Интернет изследователи от управлявания от организация в САЩ "Открит център за наблюдение на намесата в мрежата" казаха по-рано този месец, че изданията на Уикипедия на няколко езика са забранени от април.

Забраната е наложена преди 30-ата годишнина от смъртоносните протести на пекинския площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г. Китайското правителство смята това събитие за доста деликатно от политическа гледна точка и засилва цензурата всяка година около тази дата, отбелязва ДПА.

Фондация "Уикимедия", която управлява Уикипедия, по-рано потвърди, че версиите на нейния уебсайт на всички езици са блокирани в Китай.

Онлайн енциклопедията се присъединява към Гугъл, Туитър, Ютюб, Фейсбук, УотсАп и други, до които Китай е спрял достъпа.

Интернет страниците на правозащитни организации и медии като "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" също са забранени в Китай.