Ученият направи това предложение в Коуровската обсерватория в Свердловска област.

Руски астрономи са съгласни с колегата си, че малките космически тела досега са слабо изследвани и носят "реална заплаха за Земята". Според редица преценки, подобна заплаха произтича от не по-малко от 2 процента от въпросните небесни тела.

Както отбелязаха от пресслужбата на обсерваторията, Шустов е пояснил, че мисията до най-близкия астероид не трябва да напомня американски трилър, в който хора или кацат на астероида, или го взривяват. Ще е достатъчно да бъде инсталиран фар върху астероида, за да се следи пътуването му в космоса. Благодарение на него учените ще знаят до какви дълбини на космоса достига астероидът и каква заплаха представлява той за Земята.

По мнението на Шустов, най-близката заплаха за Земята е свързана с астероида Апофис, който, по преценките му, ще се доближи на разстояние 37 500 км от Земята, а това е височината на орбитата на геостационарни спътници.

Апофис премина на 14,46 млн. км. от планетата ни на 9 януари тази година. След обработка на данните, получени при преминаването на космическото тяло, специалисти от лабораторията по реактивно движение на НАСА на практика отхвърлиха всякаква възможност през 2036 г. то да се сблъска със Земята. Те изчислиха, че шансът това да се случи е 1 към един милион.

Астероидът "Апофис" (2004 MN4) беше открит през 2004 г. и е кръстен на египетския бог на смъртта и хаоса. Космическото тяло привлече вниманието на учените, тъй като е единствената сериозна заплаха от космоса за Земята.

Астероидите - новите златни мини (видео)