Това е казал на научна конференция в Хюстън, щата Тексас, заместник научният ръководител на проекта Максим Литвак, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Апаратът е регистрирал нееднородно разпределение на грунтовите води на Марс, съобщи Интерфакс. От Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН) информират, че сега на учените им предстои да установят причините за образуването на тези "оазиси" в марсианската пустиня.

От август 2012 година, когато "Кюриосити" се приземи на Марс, руският прибор DAN вече е извършил неколкостотин измервания на повърхността с метода на неутронното сондиране. "Получените данни позволиха да се изучи разпределението на грунтовата вода на дълбочина. Оказа се, че то е нееднородно. Масовият дял на водата в горния слой на грунта, като правило, се отличава от количеството вода на дълбочина над 10-20 сантиметра" - разказва източникът на "Интерфакс".

В края на август миналата година бе съобщено, че приборът DAN е открил, че на мястото на кацането на марсохода грунтът съдържа около 1,5 процента вода или хидратирани материали. На базата на предишни изчисления се предполагаше, че в мястото на кацането на "Кюриосити" в кратера Гейл трябва да има 5,6-6,5 процента вода в грунта.

Приборът DAN (динамично албедо на неутрони) е предназначен за измерване на неутронното албедо на марсианската повърхност. Благодарение на него се открива водород, съдържащ се във водата или в хидратираните материали. "Кюриосити" може да определя минералите, съдържащи течности, също благодарение на една от фотокамерите си на борда - на Mastcam.
"Снимките с Mastcam, направени в близък инфрачервен диапазон, позволяват да се видят тесни водни жилки на някои фрагменти от скалата" - съобщи на конференцията Мелиса Райс от Калифорнийския технически институт.

Специалистите от НАСА информираха на конференцията, че марсоходът "Кюриосити" отново е въведен в спящ режим заради проблем на софтуера. Въпреки компютърните си проблеми марсоходът поддържа връзка с центъра, но не може да снима, да се движи и да изследва образци. Очаква се "Кюриосити" да възобнови научната си дейност след няколко дни.

Миналата седмица от НАСА съобщиха, че в миналото на Марс може да е съществувала обитаема среда. Изводът е направен след анализ на пробата, взета от скала от марсохода "Кюриосити" миналия месец.

Вижте снимки от Марс >>