По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/, Министерството на образованието и науката, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и БАН, със съдействието на "София тех парк", организират изложба, посветена на настоящето и бъдещето на ЦЕРН. Това съобщи пресцентърът на СУ.

Изложбата е посветена на българското присъствие в различните изследователски и образователни програми, и на новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.

Експозицията ще бъде открита в 11.30 часа в "София тех парк". Гост на откриването ще бъде генералният директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джианоти. От 12.00 часа ще има среща с медиите.

В програмата на изложбата, която ще бъде отворена до 28 ноември - от 10.00 до 17.00 часа, всеки ден, ще има и лекции. Те ще са от 11.00 и от 15.00 часа по актуални теми от разностранната изследователска дейност на ЦЕРН в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

Вижте как изглежда Големия адронен колайдер на ЦЕРН >> >> >>

В 15.00 часа днес, в зала А205 на Физическия факултет на Софийския университет, генералният директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джианоти ще изнесе лекция.

През 2019 г. се отбелязват 20 години от приемането на България за пълноправен член на Европейската лаборатория по физика на елементарните частици /CERN/. Днес ЦЕРН има 23 страни членки, България е 20-ата от тях, 8 асоциирани членки и протоколи за сътрудничество с още 40 страни. ЦЕРН отдавна е надминала своите формални граници и от европейска се е превърнала в световна лаборатория - с 2300 постоянни сътрудници, с над 1000 стипендианти и с близо 13 000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят.

Проектът LHC - за Големия адронен колайдер, направи ЦЕРН световен лидер в областта на физиката на елементарните частици. Първата фаза на експериментите на колайдера беше увенчана с откриването на предсказания преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият липсващ елемент в Стандартния модел на елементарните частици.

ЦЕРН развива и ред образователни програми, поддържа инициативата за свободен достъп до научна информация /Open Access/, а създаденият World Wide Web промени необратимо развитието на човешката цивилизация.

На 3 юни 1999 г. 38-ото Народно събрание ратифицира Конвенцията на ЦЕРН и приложения към нея Финансов протокол, а на 11 юни 1999 г. България беше обявена официално от ЮНЕСКО за пълноправен член на ЦЕРН. Български учени, инженери и техници от Софийския университет, от институти на БАН и от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" участват активно в научните изследвания в ЦЕРН, като допринасят съществено за получаването на множество нови резултати за устройството на Вселената. Общо над 100 български специалисти сътрудничат с ЦЕРН.