Японски астрономи откриха доказателства за огромна черна дупка, която е сто хиляди пъти по-масивна от Слънцето, в облак от газ близо до центъра на Млечния път, съобщава в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Ако откритието бъде потвърдено, тази черна дупка ще е втората по големина в галактиката ни, след Стрелец А, която е в самия й център.

Астрономите от университета Кейо са открили доказателства за новия космически обект, когато са насочили мощния телескоп "Алма" в пустинята Атакама в Чили към газовия облак с надежда да изучат странното движение на газовете.

Те се движели със съвсем различни скорости, за разлика от газовете в други междузвездни облаци. Наблюденията на астрономите показали, че молекулите в елиптичния облак, който е на 200 светлинни години от центъра на Млечния път и е широк 150 трилиона километра, се задвижват от огромни гравитационни сили. Най-вероятната причина, според компютърните модели, е да има черна дупка с диаметър 1,4 трилиона километра.

Хипотезата, че това е черна дупка, беше потвърдена от характерни радиосигнали, излизащи от центъра й.

"Това е първото регистриране на кандидат за черна дупка от среден клас в галактиката Млечния път", каза Томохару Ока от екипа.