Състезанието за завръщане на Луната се разгаря с нова сила. Този път всички замесени - САЩ, Китай, Европа, Русия и редица частни компании планират човечеството да остане, след като стъпи на повърхността на земния спътник. Постоянното присъствие на Луната изисква изграждането на надеждната комуникация. Това обаче изисква създаването на стандартизиран лунен часовник.

Днес ЕКА отвори приложения за частни компании, които да помогнат с програмата Moonlight. Това е проектът на Европейската космическа агенция за изграждане на мрежа от сателити в постоянна орбита около Луната.

Орбитите им ще бъдат оптимизирани, за да покрият Южния полюс, който беше избран като място, където астронавтите от мисията "Артемида" в крайна сметка ще кацнат.

"Това ще позволи на мисиите да поддържат връзки към и от Земята и ще ги насочва по пътя им около Луната и на повърхността, което ще им позволи да се съсредоточат върху основните си задачи", каза Ваел-Ел Дейли, системен инженер за Moonlight.

"Но също така, Moonlight ще се нуждае от споделена обща времева скала, за да се свържат мисиите и да се улеснят корекциите на позицията", допълва ученият от ЕКА.

Освен телекомуникационно оборудване, сателитите трябва да осигурят и система за глобално позициониране.