Мини мозъци, отгледани в лаборатория от стволови клетки, спонтанно развиха очи, съобщават учени от Университетската болница в Дюселдорф в Германия. 

В последните години изследователски екипи редовно експериментират с отглеждане на органоиди от стволови клетки. Създаването на мини-мозъци е често срещано, но досега никога не са били развивани очни структури. Такива "мини мозъци" се използват за изследователски цели, при които употребата на действително живи мозъци би било невъзможно или най-малкото проблемно от етична гледна точка.

"Нашата работа подчертава забележителната способност на мозъчните органоиди да генерират примитивни сензорни структури, които са чувствителни към светлина и приютяват клетъчни типове, подобни на тези, открити в тялото", каза неврологът Джей Гопалакришнан от Университетската болница в Дюселдорф в Германия.

"Тези органоиди могат да помогнат за изучаване на взаимодействията мозък-око по време на развитието на ембриона, да моделират вродени нарушения на ретината и да генерират специфични за пациента типове ретинални клетки за персонализирани тестове за лекарства и терапии за трансплантация", допълва ученият.

Учените обясняват, че порасналата от стволови клетки мозъчна тъкан няма мисли, емоции или съзнание.

За да създадат очни структури, мини-мозъците били оставени да се развият по-дълго време.

Въпреки заявлението, че човешките мини-мозъци нямат съзнание, експериментът на учените поставя редица етични въпроси. Основният е - колко време би било необходимо на органоида да развие някакви мисли и емоции и може ли учените да установят това.