Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" извърши исторически полет на Марс, съобщи АФП.

Контролираният полет, който е първи на друга планета, започна около 10 и 30 часа българско време, но едва след 13 часа и 30 минути българско време в контролната зала за управление на полета на НАСА бяха получени кадри и потвърждение за успешния полет.

Първата снимк, направена от хеликоптера по време на полет

Снимка: NASA

"Инджинюъти" излетя вертикално, издигна се на три метра височина за около тридесет секунди и след това кацна на повърхността на Марс. Кадрите, получени на Земята, предизвикаха бурни радостни реакции сред инженерите и диспечерите на полета.

Любопитно е, че дронът носи със себе си частичка от самолетът на братята Райт, с който те извършват първия полет в световната история.

САЩ успяват да запишат още един исторически успех. Днес те са единствената държава с успешни мисии на Марс. След кацането на стационарни соунди, роувъри, днес там лети и малък хеликоптер.

Постижението има голямо значение за бъдещето на изучаването и колонизацията на Червената планета.

"Невероятно е, истина е", възкликна Тарин Бейли, инженерка от екипа по контрол на полета на хеликоптера. НАСА предаваше на живо на сайта си, по телевизионния си канал и в каналите си в Ютюб и Фейсбук.

Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април. На 9 април бе установен проблем с роторите и след корекции от Земята пробният полет бе насрочен за днес.