Учени от Ланкастърския университет, Лондонския университетски колеж и университета Куин Мери в британската столица установиха, че стареенето у кръглите червеи е в резултат на функционирането на гени, а не се дължи на "износване" на организма, съобщи Юрик алърт.

По думите на специалистите, биологичните процеси, които са норма за младия развиващ се организъм, продължават да протичат в по-напреднала възраст, нарушавайки хомеостазата му. В резултат се появяват деменция, рак, увреждания на сърдечносъдовата система, хронична обструктивна белодробна болест.

Учените изследвали признаци на стареенето у нематоди Caenorhabditis elegans, които живеят в плодове и са с продължителност на живота едва две-три седмици. Оказало се, че една от главните роли изпълняват гени, които кодират протеини, участващи в процеса автофагия. При него клетки преработват собствените си съставки. Било констатирано, че в напреднала възраст автофагията уврежда червата и води до смърт.

Подобни процеси, при които програмата за развитие се превръща във вредна квази програма, се наблюдават и у хората. У жените процесът, който е свързан с отмиване на калций от костите и има за цел формиране на майчина кърма, може да доведе до негативни последствия след навлизане в менопауза, включително до остеопороза, остеоартрит и калциниране на кръвоносни съдове.