С плановете на САЩ за изпращане на астронавти на Червената планета и зачестяващата информация, че там има вода в течно състояние, се оказва много важно, учените да изследват образци от почвата на Марс.

Вижте снимки от повърхността на Марс >> >> >>

НАСА вече е готова със своя план и той ще стартира в самото начало на следващото десетилетие.

Първата стъпка ще е изпращането на роувър, много сходен на вид с "Кюриосити". Малко след кацането си той ще вземе проби от почвата на Марс, които ще бъдат поставени в контейнери и оставени на повърхността, като роувърът ще продължи след това мисията си с с други задачи.

Няколко години по-късно ще бъде изпратена нова мисия, включваща сателит в орбита около Марс, платформа за приземяване и излитане и мини роувър.

Мини роувърът ще събере оставените контейнери, ще ги натовари на платформата, след което те ще излетят към сателита в орбита, където ще се скачат с него.

Следващата част от плана е сателитът да поеме обратно към Земята, като при достигането му в нашата орбита, пробите ще бъдат прехвърлени в специална капсула, която ще стерилизира намиращия се вътре материал.

Капсулата ще бъде изключително здрава, за да не се допусне "изтичане" на материала при приземяването му обратно на нашата планета.

НАСА планира да върне на Земята поне няколко килограма проби от Марс, като американците отбелязват, че не биха извършили пилотирана мисия до Червената планета, без да са изследвали реални образци от нея.

Наличието на вода в големи количества преди милиарди години, и наличието й дори днес - под повърхността или по склоновете през лятото е свидетелство, че запазването на живота на Марс е теоретично възможно, ако той е бил вече възникнал.

Това обаче крие големи рискове, защото марсианските бактерии може да са смъртоносни за хората, а човешкия организъм да е напълно беззащитен към тях.