Александра Елбакян е един от най-важните хора, допринесли за развитието на науката и човечеството. Въпреки това ние не знаем почти нищо за жената направила науката много по-достъпна.

Как започва всичко? Родена през 1988 година в казахстанската част на СССР, във вените на Александра Елбакян тече арменска, казахска и руска кръв. От малка тя има интерес към програмирането и компютрите, което води до следване в Москва, САЩ, Казахстан и Санкт Петербург.

През 2011 година тя предприема рисковата стъпка да създаде портала Sci-Hub. На практика това е пиратски сайт, който споделя напълно безплатно множество научни публикации, правейки ги леснодостъпни за широката общественост. Практиката до тогава е, че повечето научни трудове трябва да се заплатят, преди да могат да се ползват.

Sci-Hub бързо се развива и събира в себе си над 85 милиона научни публикации. Междувременно някои правителства и корпорации я обявяват за особено опасен пират и крадец.

Може би най-престижният научен журнал Nature я определя като една от най-важните личности в науката за 2016 година. Междувременно тя е обект на разследване от органите на реда в САЩ, като в преследването ѝ се включва дори американското Министерството на отбраната. Вестник "Ню Йорк Таймс" я сравнява с Едуард Сноудън.

Александра Елбакян споделя, че е била вдъхновена от комунистическите идеи, за да стартира сайта си. Тя споделя, че за ползването на научни статии и цитирането им обикновено се налага да се плащат пари, които дори не достигат до създателите на тези трудове. Пускането им за безплатно ползване в интернет означава, че науката може да се развива много по-бързо и еднакво достъпна, както за по-богатите жители на западните страни, така и за хората от по-бедни места в Близкия Изток, Азия и Африка.

"Учените от Русия и от моя роден Казахстан споделят съдбите на учените от Ирак, Либия и Сирия, на които САЩ "помогнаха" да живеят по-демократично на улицата", споделя Александра Елбакян.

Учените от цял свят смятат, че Sci-hub е може би най-алтруистичния проект, който дава огромен тласък на науката.

Търсенето в Sci-Hub не е най-лесното и е предназначено само за хора, знаещи какви статии и научни материали искат да прочетат. Елбакян защитава тезата, че в информационните технологии трябва да се набляга на Open Access философията. Тя е член на Пиратската партия и освен с проекта Sci-Hub се бори и за по-свободен интернет.