Повечето видове са преходни. Те изчезват или се разклоняват в нови. С течение на времето случайните мутации и промени в околната среда бавно ги трансформират. Средно типичен вид бозайник съществува около милион години.

Съвременните хора, Хомо сапиенс, съществуват от около 300 000 години. И така, какво ще стане, ако стигнем до един милион години?

Авторът на научна фантастика Х. Г. Уелс бе първият, който осъзна, че хората могат да еволюират в нещо много "извънземно". В есето си от 1883 г., "Човекът в милионната година", той представя това, което сега се е превърнало в клише: същества с голям мозък и миниатюрно тяло. По-късно той спекулира, че хората също могат да се разделят на два или повече нови вида.

Въпреки че еволюционните модели на Уелс не са издържали изпитанието на времето, трите основни варианта, които той смята, все още са верни. Можем да изчезнем, да се превърнем в няколко вида или да се променим.

Допълнителна съставка е, че разполагаме с технологии, с които значително можем да ускорим трансформацията си.

С помощта на генетични технологии можем да създаваме модифицирани хора, които да са по умни или по-силни. Това обаче може да се окаже постижимо и с микрочипове или дори лекарства.

Други развиват технология за свързването на нашите мозъци в компютри. Изкуствен интелект (AI) може да произведе технологични форми на нови видове, които не се срещат в биологията.

Разделянето на човечеството в няколко различни вида изглежда най-вероятният сценарий.

Причините за това са финансови и идеологически.

Разделението звучи вероятно без значение дали ще тръгнем по пътя на генно-модифицираните хора или на кибернетичните същества, свързани с изкуствен интелект.

Първата причина за това е, че технологията първоначално ще е достъпна само за отбран елит. Възможно е пред нея да бъдат поставени и изкуствени финансови бариери, които да я направят недостъпна за 90% от населението на планетата. Избраните обаче ще могат да разчитат на по-големи способности, по-дълъг живот и може би дори безсмъртие.

Дори днес има редица научни начинания, които изследват удължаването на живота, кибернетичното безсмъртие. Те се финансират от милиардери, като Джеф Безос. Генетичната редакция на хора пък вече бе осъществена от китайски учен, като бариерата пред навлизането й е етична. Възможно е вече да има хора с редактирани гени, за които да не знаем.

В този сценарии мнозинството от хората биха запазили сегашния си вид, но отбраният елит със сигурност би могъл да се нарече пост-човешки.

По-вероятният сценарий за разделянето на човечеството на поне два вида обаче е идеологически. Към днешния момент технологията за генно-инженерство не е много скъпа. Тя се прилага широко в земеделието. Въпреки това има хора, които подкрепят или отхвърлят ГМО продуктите.

Идеологическото разделение би било още по-силно, ако става дума за идентичността ни на хора. Мнозина биха приели радушно модифицирането си и трансформацията си в нещо ново. Други обаче биха се съпротивлявали срещу това и биха направили всичко по-силите си за да останат традиционни хора.

Но това не изчерпва вариантите за трансформация на вида ни. Възможно, подобно на човекоподобните маймуни, да се окажем необходимата стъпка за еволюцията на нов тип съзнание.

В края на този век или през следващия е вероятно да имаме планета, където хората до голяма степен са заменени от изкуствен интелект. Роботите ще извършват все повече дейности, а алгоритмите им ще стават все по напреднали. Логично е да се появят фабрики за роботи, които ще се управляват изцяло без човешка намеса. Софтуерът им също може да се пише изцяло от изкуствен интелект. Ще формират ли те тогава нов вид?

Според някои учени квантовите компютри могат да доведат до появата на генерален изкуствен интелект, който би могъл да мине за отделен интелигентен вид. Дори свръх-интелигентен.

Днес Homo erectus е изчезнал човешки вид, останал в историята като стъпка в появата на Homo sapiens. Някои футуристи, "проповядващи" теорията за сингулярността, смятат човечеството за поредната стъпка в еволюцията, която ще изчезне и остане в историята.

Именно това е един от най-големите проблеми с по-далечното бъдеще на човечеството. Възможно е ние да не се самоунищожим с апокалиптична ядрена война, но въпреки това да оцелеем като вид.

Историята обаче показва, че общото съжителство на няколко човешки вида на планетата ни е било твърде кратко. Пример за това са неандерталците. Противно на масовото схващане, те са били интелигентни толкова, колкото и древните хомо сапиенси. И двата вида са можели да контролират огъня и са живеели на групи.

Единият от тях обаче е изчезнал. Според някои учени това е станало постепенно и по не насилствен начин. Други обвиняват климатичните промени, а трети твърдят, че видът ни активно е помогнал за изчезването на неандерталците.

Можем да предположим, че няколко различни човешки или пост-човешки вида ще могат да съжителстват в продължение на хиляди години. Историята обаче сочи, че накрая остава само един. Докато цикълът на еволюцията не се завърти отново.