Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви в сряда, че е бил обект на кибератака и разследва инцидента с помощта на правоохранителните органи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която отговаря за оценката и одобрението на лекарства, медицински изделия и ваксини за Европейския съюз, не даде повече подробности за нападението.

"EMA не може да предостави допълнителни подробности, докато разследването продължава. Допълнителна информация ще бъде предоставена след време", се казва в изявление на EMA, цитирано от Ройтерс.

В момента агенцията е в процес на оценка на няколко ваксини срещу Covid-19, включително тези, разработени от компаниите Moderna и Pfizer/BioNTech.

Все още не е ясно кога и как се е провела хакерската атака, нито кой е отговорен или какви данни, ако е имало такива, са били компрометирани.

Но опитите за кибератаки срещу здравни и медицински организации се засилиха по време на пандемията от Covid-19, тъй като хакерите, вариращи от подкрепяни от държавата шпиони до кибер престъпници, се стремят да получат най-нова информация относно пандемията.

Преди време Ройтерс съобщи как хакери, свързани със Северна Корея, Иран, Виетнам, Китай и Русия, са били обвинявани по отделни поводи в опит да откраднат информация за коронавируса и за неговите потенциални лечения.