Модулът за кацане на космическия апарат "Тянвън-1" кацна на Марс преди няколко дена. Китай успя да запише името си в златните страници на космическата история, осъществявайки успешно кацане на Марс от първия си опит. До сега единствено НАСА е имала успехи с "примарсяването" на Червената планета. Голяма част от мисиите към Марс са неуспешни, като СССР и Русия губят всичките си апарати, изпратени към Червената планета.

Китай разпространи първите снимки, направени от неговата сонда на Марс. Едновременно с това Пекин разпространи и изображения на Червената планета от орбита, както и видео от кацането.

Вижте снимките на Марс, направени от китайската мисия >> >> >>

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири соларни панела и може да се движи по повърхността на Марс с 200 метра в час.

На него има научни прибори, които ще бъдат използвани за събиране на сведения за състава на повърхността на планетата и нейните геоложка структура и климат.

Кацането е огромно предизвикателство, тъй като Марс има своя собствена атмосфера за разлика от Луната. Ако всичко върви по план, марсоходът "Чжужун", кръстен на китайския бог на огъня, ще изследва Червената планета в продължение на поне три месеца.