Китайският учен, създал първите генно редактирани бебета, каза, че се гордее с труда си и разкри, че още една доброволка износва такъв ембрион, макар и в много начален етап, съобщиха световните информационни агенции.

Според международната общност обаче разработката е липса на саморегулиране сред работещите в тази сфера специалисти, което би предотвратило преждевременните опити за промяна на ДНК. Някои нарекоха експеримента "безотговорност".

Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжън се изказа пред около 700 души в препълнената зала на конференция по редактиране на човешкия геном в университета на Хонконг. Той се защити, че редактиране на гените в случая е било необходимо, защото не съществува ваксина. Присъстващите специалисти обаче не приеха довода му. В крайна сметка Хъ Цзянкуей заяви, че ще направи "пауза" в опитите заради възмущението на колегите му. Той се извини също за изтичането на информацията, преди трудът да е публикуван в научно списание.

Експериментът е крайно спорен, защото промените могат да бъдат наследени и да нарушат работата на други гени. Подобни разработки са забранени в много държави.

Родените от експеримента този месец две момиченца са с променена ДНК, така че да са резистентни на евентуална бъдеща зараза с вируса ХИВ.

Дженифър Дудна от университета на Калифорния-Бъркли, която е сред изобретателите на използвания за генното редактиране метод КРИСПР, заяви, че "това развитие е напълно неприемливо".

Дейвид Диу от Харвард, който е изобретил вариант на средството за генно редактиране, каза, че разработката е "ужасяващ пример какво не трябва да се прави с обещаваща технология, която има огромен потенциал да бъде полезна на обществото".

Потвърждение за твърденията на китайския учен все още няма, защото трудът му не е публикуван и не е преглеждан от специалисти. На конференцията той не успя или отказа да отговори на много от въпросите, включително кой го е финансирал и как се е погрижил доброволците да разберат потенциалните рискове, или защо е пазел работата си в тайна.

Водещият на конференцията Дейвид Балтимор, Нобелов лауреат от Калифорнийския технологичен институт, каза, че трудът на Хъ е "безотговорен", защото не отговаря на критериите, приети в сектора преди няколко години.

Д-р Джордж Дейли, декан на медицинския факултет в Харвард, предупреди, че подобен експеримент ще донесе само вреда на генното редактиране, но "не би трябвало заради първата грешка да заровим глава в пясъка и да не обръщаме внимание на положителните аспекти, които могат да последват от по-отговорно поведение".

Специалистите и властите веднага порицаха експеримента с хора, след като беше обявено раждането на генно редактирани бебета. Китайските власти наредиха разследване и то започна в Южния научно-технологичен институт в Шънчжън, където работи Хъ Цзянкуей.

Междувременно няколко американски учени казаха, че са знаели за разработката и някои от тях са се опитали да го разубедят.