"Това не е международен празник, но е повод да се поговори за вулканите", каза в "Хоризонт до обед" проф. Росен Недялков във връзка с Деня на вулканолога, празник на учените, свързан с годишнината от изригването на вулкана Безименни на остров Камчатка през 1956 година, предава БНР.

Вижте впечатляващи кадри от активни вулкани >> >> >>

"У нас нямаме спящ вулкан, на Витоша няма никаква активност още преди 83 милиони години, цялата активност, която е била по цялото Средногорие и до Бургас, тя се е изместила на юг отдавна и сега е по островите на Средиземно море", поясни още проф. Недялков.

По думите му геотермалните води у нас нямат връзка с вулканичната дейност. Последните вулкани по нашите земи са преди 11 милиона години. Няма признаци за събуждане на вулкани у нас, поясни ученият.

"На Камчатка, в Индонезия, в Исландия има в момента вулканична дейност. Три са обстановките, при които изригват вулканите - едната е средноокеанските хребети, което е по средата на океаните - това е Исландия, втората са островните дъги - това са вулканите от Огнения пояс - от Камчатка, през Япония, Филипините, Нова Гвинея до Нова Зеландия, също и вулканът Етна, третата са горещите точки - това е вулканът в Хаваите - Килауея, струи, които идват от голяма дълбочина. Сега и трите обстановки дават активност, но по света винаги има около 10 - 20 действащи вулкана едновременно, това не е нещо. Сега са около 10", каза проф. Недялков.

"Интересното е, че изригващите вулкани в момента изливат лава, а не толкова пепел и отделят малко газове", поясни ученият.