Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА, който предстои да бъде изстрелян следващата седмица, може да постави началото на нова ера в астрономията, предаде Ройтерс.

Той ще събира информация за най-ранните етапи от формирането на Вселената, за образуването на звезди, както и дали съществуват планети извън Слънчевата система, подходящи за живот.

Орбиталната инфрачервена обсерватория е е около 100 пъти по-чувствителна от предшественика си "Хъбъл".

Планирано е телескопът "Джеймс Уеб" да бъде изстрелян на 22 декември с ракета "Ариан 5" от площадката в космическия център Куру, Френска Гвиана.

Наследникът на "Хъбъл", който е в косомоса от 90-те години, е построен в САЩ, под ръководството на НАСА. Той разполага с четири научни инструмента, като част от тях са дело на Европесйката космическа агенция и на Канадската космическа агенция.

Цената на "Джеймс Уеб" е около 8,8 милиарда щатски долара, а с оперативните разходи бюджетът скача до почти 10 милиарда щатски долара. Свръхмодерният апарат трябваше да бъде изстрелян през първото десетилетие на този век, но това беше забавено по редица причини, основно заради техническата сложност.

В разгънат вид телескопът "Джеймс Уеб" е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 метра. Той ще може да регистрира и слаба светлина от най-далечните звезди и галактики. Апаратът изоплзва основно инфрачервени лъчи.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, ръководител на програма "Аполо", изпратила хора на Луната. Той трябва да замени космическата обсерватория "Хъбъл".

Учените планират да използват "Джеймс Уеб" за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Космическият телескоп вече се намира във Френска Гвиана, където текат проверки и подготвителни дейности за изстрелването му.