"Бомбардирайте с ядрена ракета Марс" (Nuke Mars!) - това е написал съвсем наскоро в своя Twitter акаунт предприемачът и милиардер Илън Мъск. И е добавил в последващ постинг, че това може и да не реши всички проблеми, но ще бъде стъпка в правилната посока.

Как може ядрената бомбардировка на друга планета да бъде стъпка в правилната посока? Запознати припомнят, че собственикът на SpaceX за първи път предложи подобна крайна мярка през 2015 г., определяйки я като важна стъпка към тераформирането на Марс и превръщането му в планета, годна за живот.

Логиката на космическия предприемач е, че един ядрен взрив би освободил достатъчно въглероден диоксид, за да бъде увеличена температурата в атмосферата на планетата до нивата, които познаваме на Земята.

Въпреки ентусиазма на Мъск по темата и уверението му, че скоро дори ще започне да продава тениски Nuke Mars, обаче редица учени вече опровергаха неговите прогнози за ефектите, които ядрената бомбардировка би имала върху червената планета.

Критиците напомнят също, че хипотетична ядрена бомбардировка би имала сериозен негативен ефект върху възможностите за живот в цели региони на Червената планета столетия наред. И евентуалните бъдещи заселници там вероятно никак няма да са благодарни на технологичния предприемач, ако това наистина бъде направено. Без да споменаваме самата сложност на изпращането на ядрено оръжие до Марс и контролираното му взривяване там.