Астрономическите ентусиасти тази нощ могат да наблюдават пика на метеорния поток Леониди, съобщи ЮПИ.

Макар да не поднасят впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, "скромните" Леонидите са известни с метеорните си бури, каквито тази година не се очакват. Най-впечатляващи шоута ноемврийският "звездопад" е изнасял през 1833, 1866, 1966, 1999 и 2001 г.

В пика на метеорния поток Леониди се наблюдават средно между 15 и 20 падащи звезди на час. При добра видимост тази нощ поклонниците на небесните спектакли могат да забележат около 20.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лъв (Leo), откъдето произлиза и наименованието му.

Леонидите, чието родителско тяло е кометата 55P Темпъл-Тътъл, са един от най-старите известни метеорни потоци, както и един от най-бързите.

"Леонидите се движат със скорост от 71 километра в секунда и са считани за едни от най-бързите метеори. Поради тази причина е трудно да бъдат проследени ефективно с бинокли и телескопи. Всичко, което ви е необходимо, е невъоръженото ви око", казва експертът от НАСА Бил Кук, цитиран от в. "Дейли експрес".