Американското космическо ведомство разработва нова обсерватория на системите на Земята за прогнозиране и проследяване на промените в климата и на стихийните бедствия, съобщи пресслужбата на НАСА.

"Разработваме редица програми за получаване на ключова информация в рамките на усилията ни, свързани с промените в климата, за намаляване на последствията от стихийните бедствия , за борбата с горските пожари", се казва в комюникето на НАСА.

В рамките на проследяването на системите на Земята всеки спътник ще бъде уникален, за да допълва другите при създаването на триизмерно изображение на планетата - от недрата до атмосферата й.

По думите на ръководителя на НАСА Бил Нелсън ураганите са станали по-разрушителни заради процеса на глобалното затопляне.

"За последните три десетилетия, повечето неща, които узнахме за климатичните промени, бяха свързани с изследванията на НАСА. Новата обсерватория ще разшири тези проучвания и ще предостави на света безпрецедентна картина на климатичните системи на Земята. Ще получим данни от ново поколение за намаляване последствията от промените в климата. Новата система ще защити нашите общества от стихийните бедствия", изтъкна Бил Нелсън.