Учени откриха определяно от тях като най-голямото растение в света - вид морска трева, която се простира на около 180 километра от брега на Западна Австралия, съобщи ДПА.

Австралийските изследователи са забелязали "клонинга" на морската трева от вида Posidonia australis в плитките води на Залива на акулите, става ясно от публикация в специализираното издание "Proceedings of the Royal Society".

Откритието е дело на специалисти от университетите на Западна Австралия и "Флиндърс".

Те са проучвали колко различни вида виреят на ливади с морска трева в Залива на акулите, на 831 километра северно от Пърт, когато генетични тестове показали, че това е едно растение. Смята се, че е на поне 4500 години.

Водещият автор на изследването Джейн Еджлоу от университета на Западна Австралия казва, че екипът е взел проби от издънки от морска трева от различни части на залива за изследване.

"Само едно растение се е разширило на над 180 км в Залива на акулите, което го прави най-голямото известно растение на Земята", казва тя. "Отговорът ни порази."

Според Еджлоу съществуващите 200 квадратни километра ливади са се разширили от един-единствен колонизиращ разсад.

Съавторът Мартин Брийд от университета "Флиндърс" казва, че растението няма пол. "Как е оцеляло и процъфтява толкова дълго е наистина озадачаващо. Безполовите растения са склонни също да имат намалено генетично разнообразие, от което обикновено се нуждаят, когато се справят с промените в околната среда", казва той.