Американски изследователи, проучили шимпанзета в резерват в Уганда и установили, че и те, досущ като хората, започват да подбират по-внимателно приятелите си с напредването на възрастта, пише в. "Дейли мейл".

Техният приятелски кръг се стеснява и те залагат на по-стойностни другари в живота. Връзките на шимпанзетата стават също така по-позитивни, когато те попаднат в зряла възраст.

Екипът на Александра Розати от университета в Мичиган осъществил 78 000 часа наблюдения върху социалните отношения на тези човекоподобни маймуни в течение на две десетилетия. В проучването били обхванати 21 мъжки шимпанзета на възраст между 15 и 58 години.

Самците на стари години предпочитали да общуват с установени приятели, доказали верността си. Те не се интересували от нови запознанства, разчитайки на старите. Шимпанзетата ветерани изграждали по-позитивни връзки, в сравнение с младоците, които често изпадали в ненужни конфликти.

"Най-интересното в случая е удивителната прилика на шимпанзетата с човешките същества. С възрастта тези животни са склонни да предпочитат по-тесен кръг от стойностни приятелства, да търсят мир и спокойствие!", изтъква Александра Розати.