Учени от университета на Минесота и клиниката "Мейо" в САЩ установиха, че природното вещество физетин, съдържащо се в много зеленчуци и плодове, е с положително въздействие върху здравето и удължава живота, съобщи Юрик алърт.

С напредването на възрастта в човешкия организъм протича процес на клетъчно стареене и се натрупват увредени клетки. Докато организмът е млад, имунната система може успешно да го прочиства от тези клетки, но с натрупването на годинките ефикасността на прочистването намалява. Това води до натрупване на увредени клетки и влошено здравословно състояние.

Специалисти извършили експеримент със стареещи мишки, като използвали нови технологии. Било констатирано, че физетин намалява количеството на увредените клетки, а това води до подобряване на здравословното състояние и удължава живота.

По мнението на учените, резултатите свидетелстват, че физетин може да удължи доброто здравословно състояние на организма до края на дните му.

По-рано учени от университета на Минесота заключиха, че сенолитиците - препарати, ускоряващи гибелта на стареещите клетки, са ефикасни в борбата със стареенето на организма.