Учените откриха на борда на Международната космическа станция (МКС) бактерии, резистентни към антибиотици, съобщава ScienceAlert.

В орбиталната станция са открити щамовете на бактерията Enterobacter. Те са силно резистентни към антибиотици и могат да заразят хора с по-слаб имунитет. Знае се, че ако човек прекара дълго време в безтегловност в Космоса, то имунната му система отслабва.

Микробиолозите са открили, че геномите на петте щама Enterobacter са близки до щамове, открити наскоро на Земята. Последните принадлежат към един от видовете бактерии - Enterobacter bugandensis.

Към този момент щамовете на бактериите, намерени в МКС, не са патогенни за хората, но според учените те могат да станат такива, те споделят 112 гена с щамове, известни със силната си заразност.

Компютърната симулация показва, че има 79-процентов шанс бактериите да еволюират в силно заразен щам.

"Необходими са допълнителни проучвания. Все още не сме наясно как микрогравитацията, повишената радиация, повишеното количество въглероден диоксид и останалите условия на МКС влияят на патогенността и вирулентността", заявява специалистът по микробиология от НАСА Кащури Венкатешуаран.

Изследванията на екипа са публикувани в списанието BMC Microbiology.