Нов анализ на данни, събрани от НАСА, показват, че преди 3 милиарда години климатът в кратера Гейл на Марс е бил сходен с този в днешна Исландия.

Древният марсиански кратер е във фокуса на проучване на учени от Университета Райс, сравняващо данни от марсохода "Кюриосити" с места на Земята, където подобни геоложки образувания са изпитали атмосферни влияния в различни климатични условия.

Вижте най-добрите снимки на "Кюриосити" от Марс >> >> >>

Базалтовият терен на Исландия и хладното време, с температури обикновено под 5 градуса по Целзий, се оказаха най-близкият аналог на древен Марс.

Преди 3 милиарда години на Червената планета е имало океан, а както става ясно и топящи и замръзващи през различните сезони ледници.

Проучването на учените от Университета Райс установява, че температурата има най-голямо влияние върху това как скалите, образувани от утайки, отложени от древни марсиански потоци, са били изветряни от климата.

Данните, събрани от "Кюриосити" по време на пътуванията му след кацането на Марс през 2012 г., предоставят подробности за химичните и физичните състояния на кални камъни, образувани в древно езеро

Химическият анализ обаче не разкрива пряко климатичните условия, когато утайката е ерозирала нагоре по течението. За това изследователите трябваше да търсят подобни скали и почви на Земята, за да намерят корелация и да направят извод. Така чрез анализ и сравнения те открили каква е била температурата в кратера.