Капсулата с проби от повърхността на астероида Рюгу, събрани от японската космическа мисия "Хаябуса-2", пристигна в Япония от Австралия, където бе спусната преди дни, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Пробите са пренесени в изследователски център в Сагамихара край Токио, съобщиха от японското космическо ведомство ДЖАКСА. Малка група служители в агенцията и фенове посрещнаха капсулата пред сградата с плакати "Добре дошла отново".

Вижте как изглежда астероидът Рюгу от близо >> >> >>

Пробите ще бъдат изследвани там в чиста изолирана среда, за да се избегне външно въздействие. След първоначално обследване в Япония, някои от тях ще бъдат предоставени за изследване и от НАСА и други международни специалисти.

Японските специалисти ще започнат задълбоченото изследване на пробите от капсулата едва след шест месеца, съобщи Томохиро Усуи от ДЖАКСА.

"След процедура по изваждане и сортиране на пробите, след около шест месеца ще можем да предадем образците за непосредствено изследване", уточни той на пресконференция.

На 5 декември "Хаябуса-2" пусна на Земята капсула с образци от астероида Рюгу, с което приключи шестгодишната си експедиция към космическото тяло. Капсулата успешно се приземи на територията на Южна Австралия и бе прибрана от японски специалисти.

Диаметърът на астероида Рюгу (от японски език "Дворец на дракона"), който пресича орбитите на Земята и Марс, е около 900 метра. Астероидът е клас С, като според статистиката на повърхността на такива тела е възможно да има частици вода. Това според учените ще помогне да се разгадае тайната за разпространението на живота във Вселената.

След като пусна капсулата, японската сонда смени траекторията си и се отправи на нова експедиция към астероида 1998 KY26, който е с диаметър 30 метра. Очаква се през юли 2031 г. "Хаябуса-2" да кацне на повърхността му и да събере проби от грунта, които може да съдържат вода и органични вещества.