Ядрената зима често е сочена за най-пагубният ефект от евентуална ядрена война. Според мнозина учени тя би продължила около 10 години, в които средната температура ще е с 9°C по-ниска. В резултат на замъглената атмосфера и студа, реколтата ще е малко, а мнозина ще умрат от глад и болести. Очаква се жертвите на ядрената зима да са много повече от тези на ядрените експлозиите. Ново проучване на режисьора на документални филми Нийл Халоран и RAND Corporation твърди, че опасността от ядрена зима може да е силно надценена.

Вижте как изглеждат проведените наземни ядрени тестове >> >> >>

Причината е, че мнозинството от учените приравняват ядрената с вулканичната зима. При изригването на вулкани в атмосферата се отделя голямо количество серен диоксид и сероводород. Те имат свойството да блокират слънчевата светлина за по-дълъг период от време. Изригването само на един масивен вулкан е достатъчно, за да наруши доставките на храни. Пример за това е изригването на вулкана Тамбора, което води до необичайно студена 1816 година.

Според Нийл Халоран през последните 30 години има натрупани достатъчно доказателства, според които ефектите на ядрената война, не могат да се сравняват с мощни вулканични изригвания.

Първият пример е за запалените от Садам Хюсеин петролни полета в Ирак през 1991 година. Тогава мнозинството от учените очакват те да понижат глобалната температура поне с 1°C и да доведат до глобално застудяване. Страховете им обаче не се реализират.

Мащабните горски пожари в Австралия и Северна Америка също разкриват, че праховите частици в дима падат на повърхността много по-бързо.

Нийл Халоран твърди, че ефектите от ядрената война ще приличат повече на масови пожари. В този случай атмосферата би се изчистила за седмици или месеци, а сценарият с 10-годишната ядрена зима е почти невъзможен.

Доказателствата от провежданите досега ядрени тестове, както и експлозиите в Хирошима и Нагасаки също сочат, че праховите частици падат много бързо.

RAND Corporation е американски мозъчен тръст за глобална политика, създаден през 1948 г. Целта на организацията е да предлага изследвания и анализи на въоръжените сили на Съединените щати. Тя се финансира от правителството на САЩ и частни фондове, корпорации, университети и частни лица.