Астрофизиците от Технологичния институт в Джорджия са установили, че планетите с жизнеспособни условия могат да кръжат около много звезди, включително бинарни звезди. Това се съобщава в прессъобщение на EurekAlert.

Откритието на практика увеличава броя на световете, на които може да има живот.

По време на своето изследване учените са установили, че за да може животът да съществува на една планета, то важно условие е наличието не само на вода, но и стабилната ос.

И докато водата е една от най-често срещаните субстанции в космоса, то информацията за оста на планетите е по-малко.

Проучването обаче разкрило, че 87 процента от откритите екзопланети имали стабилна ос на въртене, допринасяща за стабилен климат и развитието на сложни форми на живот. Установено било, че планетите имат стабилна ос дори и да принадлежат на бинарна звездна система.

За жалост едни от най-близките екзопланети, принадлежащи на системата Алфа и Бета кентавър имат нестабилни оси, следователно са по-непригодни за живот.

Астрофизиците от Технологичния институт в Джорджия споделят, че Вселената най-вероятно гъмжи от живот, защото условията за възникването му се оказват по-често срещани. Големите разстояния обаче минимизират възможността за контакт с извънземни.