Американските власти предупредиха отново, че китайските амбиции в сферата на изкуствения интелект и редица модерни технологии може да осигурят на Пекин решаващо военно превъзходство и доминация над здравеопазването и други важни сектори в Америка, предаде Асошиейтед прес.

Отправените предупреждения включваха и нов опит да бъдат информирани директорите на компании, научните среди и представителите на властите на местно и щатско равнище за рисковете, които крие допускането на китайски инвестиции или експертен потенциал в ключови отрасли, заяви Националният център по сигурността и борбата с тероризма на САЩ. Макар и центърът да не да призовава да бъдат отхвърляни всякакви китайски инвестиции, той поощрява усилията за засилване на контрола върху интелектуалната собственост и повишаване на мерките за сигурност.

При управлението на президента Джо Байдън службите от сферата на националната сигурност на САЩ предприеха агресивна публична кампания срещу Китай, страна, която някои американски официални лица окачествяват като най-голямата стратегическа заплаха за Вашингтон. Успоредно с това правителството на Байдън търси начини да успокои част от напрежението в отношенията с Пекин, възникнало при предшественика му Доналд Тръмп, и да намери общ език по въпроси като търговията и климатичните промени, отбелязва Асошиейтед прес.

Китай многократно обвини Вашингтон във войнствена риторика и атакува американското разузнаване за оценките му за Китай, включително за тази, че китайското ръководство не е споделило изключително важна информация за пандемията от коронавируса.

Директорът на центъра по контраразузнаване Майкъл Орландо каза пред репортери, че САЩ "не могат да си позволят" да отстъпват позиции на Китай в няколко ключови области: изкуствен интелект, автономни системи, квантовите компютри, полупроводниците и биотехнологиите.

Орландо отбеляза, че китайските компании и учени имат дълг към Китайската комунистическа партия и от тях се изисква да служат на интересите на партията.

"Въпреки че говорим това всяка година, хората не се вслушват", каза той.

Орландо отказа да коментира дали САЩ трябва да наложат ограничения или директно да забранят китайските инвестиции в определени сектори с мотива, че не е негова работа да предлага политически мерки.

Центърът по контраразузнаване обаче организира редовни брифинги за частния сектор и научните среди, но отчита и факта, че въпреки всичко бизнесът и университетите може да решат за себе си, че имат нужда от студенти, експерти и инвеститори от Китай, каза Орландо. Той не пожела да назове компаниите, с които центърът се е срещал.

Ръководителят на отдела по иновативните технологии и технологиите с потенциален разрушителен ефект към центъра Едуард Ю отбеляза инвестициите на китайски компании в биотехнологичния и фармацевтичния сектор в Европа и САЩ.

Китайски компании също така предлагат в Щатите комплекти с тестове за КОВИД-19 и генетични изследвания при спазване на американските стандарти за защита на личната информация и други регламенти, каза той. Но данните, събрани от компании с връзки с Китай, могат в крайна сметка да се озоват в ръцете на Пекин, заяви Ю.

Китай вече има по-голям достъп до медицински данни, от която и да е друга страна, каза Ю. При това събиране на данни и при постиженията си в модерните технологии Пекин може един ден да се превърне в доминиращата сила в здравеопазването и да постави САЩ в пълна зависимост от себе си, добави той.