От години учени и астрономи търсят деветата планета в Слънчевата система. Данните за наличието ѝ са обещаващи - орбитите на по-далечните от Слънцето планетоиди, астероиди и комети са изкривени, а причината за това е гравитационното влияние на много по-масивен обект. Според анализите деветата планета трябва да е няколко по-голяма от Земята, но до сега тя не е открита. Все повече учени са на мнение, че причината за това е, че вместо Планета Х, в края на Слънчевата система "дебне" черна дупка с големината на зърно.

Екип от Харвардския университет в партньорство с Инициативата "Черна дупка" се е заел със задачата да докаже, че влиятелният обект, намиращ се на ръба на нашата система, всъщност е черна дупка, а не планета.

Изследователите планират да търсят тази така наречена "първична" черна дупка, използвайки данни от мисията LSST. Според екипа е възможно да се открие информация, показваща взаимодействие между миниатюрната черна дупка и преминаващи около нея малки обекти.

"Малките замръзнали обекти, които се приближават до черната дупка, ще се стопят в резултат на нагряване от фоновото натрупване на газ от междузвездната среда върху черната дупка", казва в изявление Амир Сирай от Харвард.

"Можем да открием радиацията, излъчвана от обектите, които са в процес на улавяне от черната дупка", допълва ученият.

Уловката тук е, че мисията LSST все още не е започнала. Учените смятат, че проучването ще може да забележи подобни дребни изблици на радиация, но екипът няма как да е сигурен, докато обсерваторията "Вера Рубин" в Чили не започне да сканира небето два пъти седмично, както е планирано в момента. Ако съществува, самата черна дупка би била невероятно интригуващ обект за бъдещо проучване.

Обсерваторията "Вера Рубин" в Чили ще заработи през 2022 година, като тя ще се превърне в един от най-способните телескопи създавани някога от човечеството.

Черната дупка с маса между пет и десет пъти по-голяма от нашата собствена планета би била с размери между зърно и портокал. Според някои учени в галактиката ни може да съществуват множество подобни миниатюрни черни дупки.

В екипа на учените от Харвард се е включил и доктор Ави Льоб. Той придоби популярност с твърдението си, че има възможност междузвездната комета Оумуамуа да е извънземна сонда. Льоб е председател на катедрата по астрономия на Харвард и един от най-известните привърженици на теорията за съществуването на други извънземни цивилизации в нашата галактика.