За да е сигурно, че бъдещите космически кораби няма да се запалят по пътя към Луната, Американската космическа агенция провежда поредица от експерименти за пожарна безопасност, наречени SAFFIRE. Те включват запалване на действителни, контролирани пожари във вътрешността на летателния апарат, както се вижда във видео, качено от НАСА.

Последният експеримент, проведен на 13 януари, е петият от серията SAFFIRE. По време на теста, роботизираното оборудване е запалило няколко пожара в товарния космически кораб Cygnus, построен от компанията Northrop Grumman.

Космическият кораб е осъществил някои доставки до Международната космическа станция, след което се е отделил от нея на 6 януари. Седмица по-късно НАСА е запалила вътрешността му.

Интересно е, че този последен експеримент е бил малко по-различен от предходните четири. Този път експертите на НАСА са запалили няколко пожара в богата на кислород атмосфера, за да симулират условията, с които астронавтите ще разполагат по време на предстоящите мисии "Артемида" до Луната.