Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава на 21 декември веднага след залеза на Слънцето - сближаване на планетите Юпитер и Сатурн до такава степен, че човек ще ги вижда като една ярка звезда на небето. Астрономи поддържат тезата, че Витлеемската звезда, отвела влъхвите до новородения Иисус е всъщност едно такова "сливане" на двете планети, предаде БНТ.

Тази година Юпитер и Сатурн ще се приближат толкова, че човешкото око трудно би ги разделило.

"Подобни сближавания е имало 1600-ата година, 1200 години, т.е. 800 години назад във времето. И въпреки това сега е още по-голямо това сближаване между планетите", разкри Никола Петров - директор на НАО "Рожен".

Петров е сред астрономите, които поддържат идеята, че Витлеемската звезда е всъщност едно такова сливане на Юпитер и Сатурн преди 2020 години.

"Аз лично поддържам това мнение, поддържам работата и усилията на колегите, които са го направили и са изчислили параметрите на тези планети като собствени движения, за да може да предизвикат подобно явление назад във времето", споделя Никола Петров.

Сливането ще е видимо само за човешкото око.

"В действителност пък планетите една от друга, отстоянието между тях е повече от 700 милиона километра. Така че просто видимо за нас като наблюдатели от Земята, планетата Земя, Юпитер и Сатурн застават на една линия и ние ги виждаме като едно общо тяло", каза Никола Петров.

Явлението може да се наблюдава при ясно време веднага след залез слънце.

"Най-напред ще видим първа четвърт на Луната, като яркост тя е най-ярка и на югозападния хоризонт, т.е. посоката на залеза на слънцето ние ще можем да видим сближаването на Юпитер и Сатурн", каза Никола Петров.

Двете планети ще греят като една ярка звезда.

"Добре е опитите за наблюдение да започнат около 18,10 ч. Добре е желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък хоризонт на запад. Самото сближаване на планетите е бавен процес, така че може да се опита наблюдение и на 22 и 23 декември, няколко вечери след самото максимално сближаване на планетите",  съветва физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.