Прекарваме близо една трета от живота си, спейки. Когато спим, ние сме уязвими - и поне отвън погледнато, напълно непродуктивни, предава БНР.

Над природата на съня са разсъждавали учени и поети, а знайни и незнайни проповедници и адепти на продуктивността са заклеймявали желанието за сън.

През последните 50 години продължителността на съня през работната седмица е намаляла с час и половина, от осем часа и половина до под седем часа на денонощие. 31 процента от хората спят по-малко от шест часа на нощ, а 69% се оплакват от недостатъчен сън. Днес, ние спим по-малко откогато и да било. Учените алармират за пандемия от безсъние, а тенденцията важи не само за съня на възрастните.

Днес, благодарение на развитието на науката и технологиите, знаем много повече за съня и за това колко сложни процеси извършва тялото ни насън, за да изчисти метаболитната плака, стреса на деня и да възстанови нормалното функциониране на системите ни. Обратно, недоспиването води до проблеми и състояние, подобно на алкохолно опиянение. А системното лишаване от сън има връзка с редица невродегенеративни заболявания.

Лишаването от сън не ни прави по-трудоспособни, точно обратното е. Невярна е и представата, че "от сън спомен няма". Оказва се, че сънят има ключово значение в механизма на запомняне.

Сънят не просто подпомага запаметяването на важни ориентири за света около нас, но и "разсъблича" негативните емоции, които са придружавали дадено събитие и спомага "изтриването" на стресовите реакции.

Ползите на сънят не се изчерпват само с това.

Недостигът на сън води до срив на имунната система и увеличава шансът да се разболеем от различни болести и инфекции. Учените доказват, че хората, спящи под 6 часа на ден са с много по-висок риск от по-ранна смърт, сравнено с техни връстници спящи по 7-8 часа в денонощието.

Установено е, че добрият сън помага за добрата физическа и психическа форма на човека.

Няма как да излекуваме всичките си проблеми и тревоги с хубав сън, но можем поне да не добавяме нови с недоспиване.