Големи кратери на повърхността на естествения ни спътник свидетелстват, че преди 800 милиона години системата Земя-Луна е станала обект на мощна астероидна "бомбардировка", съобщи ЮПИ, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Учените допускат, че подобни мощни сблъсъци, като този преди около 65,5 милиона години, довел до изчезването на динозаврите, вероятно се случват веднъж на всеки 100 милиона години.

На Земята следите от сблъсъци, случили се преди повече от 600 милиона години, са заличени от ерозия и вулканична дейност, но на Луната ударни кратери на стотици милиони години са се запазили непокътнати.

Авторите на настоящото изследване от университета на Осака, Япония, съобщават, че за астероидната "бомбардировка", която са претърпели Луната и Земята преди 800 милиона години, свидетелстват големи лунни кратери, заснети от космическия апарат "Кагуя". Направеният от специалистите анализ е показал, че осем от близо шестдесет подобни кратера са се образували едновременно.

"Считаме, че виновникът за астероидната бомбардировка преди 800 милиона години е голямо небесно тяло, което се е разрушило и е образувало астероида Еулалия. Общата маса на обектите, сблъскали се с нашата планета и естествения й спътник в резултат на това събитие, надвишава с между 30 и 60 пъти тази на астероида, чийто сблъсък със Земята е довел до изчезването на динозаврите. Резултатите от изследването ни предлагат нова перспектива пред планетарните науки", казва ръководителят на изследването Кентаро Терада.