Ако търсите идея за скрита камера, защо не пробвате да питате безразборно хората по улицата "Извинете, колко ви е часът?". Този, някога толкова резонен и разпространен въпрос, днес звучи по-екзотично от това да попитате непознат за стойностите на чернодробните му показатели от последната му кръвна картина.

И въпреки че функцията на часовниците да информират притежателя си за точния час беше пометена от смартфоните, часовниците не изчезнаха, а напротив. Онези от тях, които заслужиха мястото си под слънцето, еволюираха в хибриди между елегантни аксесоари и ценни технологични джаджи.

В ерата на дивото развитие на технологиите, изпитвам особен сантимент към часовниците като частица от миналото, макар и променена до неузнаваемост. Затова подхождам с детско вълнение към Huawei Watch GT2: умен 42 мм часовник с нечовешки дизайн и обещани от производителя прекрасни характеристики.

ДИЗАЙН ЗА ВСИЧКИ СИТУАЦИИ

Huawei Watch GT2 42mm Elegant Edition

Снимка: Йорданка Вълчева

Преди да установя дали и колко е умен, няколко думи за външния вид, нали по него посрещат. "Женският" GT2 прилича на нещо, което сте намерили в мида на дъното на някое дълбоко планинско езеро. Същинска розова езерна перла, очевидно вдъхновена от естетиката на минимализма, Huawei Watch GT2 е изработен от висококачествено 3D стъкло, което му придава напълно изчистена визия без външна рамка. Фината изработка е ясно изразена в детайлите на корпуса и класическия стил в дизайна.

Вероятно е много женско да коментирам как стои технологичен продукт с различни дрехи, но нали и Парис Хилтън комбинира дрехите с автомобила си за деня? И без да съм Парис, няма как да не спомена, че часовникът е нотката елегантност в спортната визия и късчето небрежност в по-строг аутфит. Извеждах кучето с него, по анцуг, и GT2 с лекота пое ролята на отличителен белег за превъзходство над останалите хора (ох, как обожавам това усещане). Ходих с него и на служебно парти с официален дрескод и на практика нямах нужда от бижута: розово-златист, забележим и стилен, часовникът успешно иззема функцията на едрото красиво колие върху изчистена рокля.

Много малко са поводите, в които бих се отказала от присъствието му на китката си: евентуално бих си го прибрала в чантата, ако поради някаква неясна причина реша да облека народна носия, но това едва ли ще се случи. Също така не ми се струва естетически издържано да го нося в комбинация с тиролска рокля, но, за щастие, не нося често тиролски рокли.

УДАРИТЕ НА СЪРЦЕТО

Huawei Watch GT2 42mm Elegant Edition

Снимка: Йорданка Вълчева

Като човек страдал от панически атаки в близкото минало съм от хората, които доста се филмират от учестения пулс. Имала съм тренировки, в които от натоварването пулса ми толкова се учестява, че имам чувството, че получавам инфаркт. Благодарение на Huawei Watch GT2 обаче установих, че пулсът ми не е толкова забързан, колкото го усещам. А в случаите, в които стигах високи нива, просто си давах минута-две повече почивка докато пулсът падне и отново продължавах със следващата серия от треньора.

Нещо друго, което намирам за много полезно: Huawei TruSeen има надстройка към новата версия 3.5, за да осигури по-ефективно измерване на пулса. В комбинация с интелигентния алгоритъм с изкуствен интелект, часовникът проследява сърдечния ми ритъм през цялото денонощие, дори когато спя.

ИМА СТРЕС. НЯМА СТРЕС.

Снимка: Йорданка Вълчева

Дори когато нещата не се получават точно както ни се иска, важното е да няма стрес: още един пункт, по който от Huawei са работили. GT2 извършва целодневен мониторинг на стреса посредством Huawei TruRelax. След няколко месеца тестове установих, че умният часовник не случайно е наричан умен - той измерва наистина точно нивата на стрес. В дните натоварени със срещи, спешни срокове, фотосесии, тренировки във фитнеса часовникът умело показваше по-високите нива на стрес.

Добрата новина за мен бе, че нивата на стрес се движат в нормални рамки. А в дните с по-голяма натовареност човек може да заложи на тренировките за дишане вградени в часовника.

АЗ СЪМ СЪНЧО, ИДА ОТ ГОРИЦА

Huawei Watch GT2 42mm Elegant Edition

Снимка: Йорданка Вълчева

Може би най-любимата ми функция на телефона е тази с измерването на съня и неговото качество. Всяка сутрин с два клика мога да разбера колко часа съм спала.

Пуснете Bluetooth-а и вижте на смартфона си в приложението Huawei Health и може да видите пълна история дни назад. Колко пъти сте се будили, каква част от съня ви е дълбок или в REM фаза. Има и много съвети, с които да подобрите качеството на своя сън.

Ползвам часовника вече няколко месеца и има драстична разлика в качеството на съня ми. Лека полека свикнах да лягам по-рано, така че да си осигуря нужните часове сън.

Часовникът засича дори и следобедните дремки, което е особено полезно в почивните дни, когато се стараем да наваксаме с пропуснатите часове.

КОЛКО Е ЧАСА ДОРИ И ПРЕЗ НОЩТА?

Huawei Watch GT2 42mm Elegant Edition

Снимка: Йорданка Вълчева

Една от другите любими глезотии на часовника е, че можеш да видиш часа дори късно вечер. Представете си следната ситуация. Късно вечер, котката идва да мърка. След около 5-минутен концерт решава да те захапе. Хващаш я за врата и я изкарваш в коридора, като този път затваряш вратата на спалнята. На връщане към леглото просто завърташ ръка и часовника ти показва точния час. Без да се налага да търсиш смартфона си в тъмното или да рискуваш да събудиш човека до себе си. Най-голямото удоволствие в тези ситуации е когато установиш, че часа е едва два през нощта и имаш още цели 5 часа под завивките.

ИЗДРЪЖЛИВА БАТЕРИЯ

Аз съм от хората, които редовно забравят да заредят своя лаптоп, телефон и слушалки. И това адски много ме изнервя. Добрата новина е, че Huawei Watch GT2 е с издръжлива батерия, което спестява излишното притеснение на шматки като моя милост.

Малко сухи факти: Kirin A1 е първият разработен изцяло от Huawei процесор за смарт часовници, който доставя висока оперативна производителност и изключително ниска консумация на енергия. Архитектурата с двоен чипсет и 2.0 алгоритмите за пестене на енергия гарантират, че GT2 използва по-малко енергия, за да е на разположение денонощно. Часовникът оптимизира автоматично нивата на консумация на енергия, за да може батерията да работи максимално дълго.

IT'S TIME TO GET UP AND MOVE.

Huawei Watch GT2 42mm Elegant Edition

Снимка: Йорданка Вълчева

Преди няколко години, след неприятна тренировка се сдобих с дискова херния на кръста. Едно от най-важните неща, за да предпазя себе си от кризи, е редовното движение и регулярното ставане от бюрото в офиса. Една от най-добрите функции на GT2 е, че редовно ми напомня да ставам в онези моменти, в които съм се залисала в презентация или binge watching на сериала. Дори и разходката, за да си налееш вода, е от полза за тялото. Най-забавни са случаите, в които съм в дълга и скучна вътрешна среща и часовникът извибрира заговорнически, за да ти напомни, че е време да приключвате.

В тези ситуации Huawei Watch GT2 ще го играе вашата красива будна съвест: досадният асистент за здравословно живеене следи цялостната ви физическа форма с функции за преброяване на крачките, измерване на изгорените калории, брой ставания и периоди със средно и високо ниво на физическо натоварване.

Ако това ви напомня, че сте спортни колкото плюшен хипопотам, винаги може да изчакате две седмици батерията му да падне и да го носите само като аксесоар.

От Huawei обръщат голямо внимание на технологията на захранване на часовника, наричайки я "революционна": дума, с която сме свикнали в рекламата и към която подхождам със скромна доза скепсис. След малко четене и тестване обаче, установявам, че "революционна" в случая може би не е само надут маркетингов термин.

Ниската консумация на енергия, естествено, има (позитивно) отношение и към продължителността на живота на батерията.

ДРУГИ БЛАГИНИ:

 

Важна вметка за плувците: Huawei GT2 има функция за водоустойчивост 5ATM и може да измерва пулса ви, докато плувате. Освен това,. може да следи и показатели като SWOLF, изминато разстояние, изгорени калории и скорост.

Особено ми допада функцията за Bluetooth позвънявания: тя не е някаква новост и е очаквана от всеки смарт часовник, но е безценна, когато някой ви звъни, а вие спортувате, готвите, сменяте памперс или шофирате. Ако не можете да вдигнете веднага просто затваряте през часовника. Мъжката версия на часовника е още по-ъпгрейдната и позволява да проведеш разговора през самия часовник, без да стигаш до телефона.

Много е готино и това, че GT2 може да съхрани до 500 песни: може да качите всичките си любими плейлисти и да слушате "най-доброто от Бах" докато медитирате, Garbage докато тренирате и "Nobody`s wife" докато мразите съпруга/гаджето/партньора си. Това е много удобно за тичащите в парка, защото на практика няма нужда да мъкнат телефона си, за да слушат музика докато спортуват.

Huawei Watch GT2 42mm Elegant Edition

Снимка: Йорданка Вълчева

 

Материалът съдържа продуктово позициониране.