Сегашните роботи се нуждаят от специални алгоритми и програмиране за почти всяка дейност която могат да вършат. Нова разработка на Google обаче може да автоматизира едно от най-сложните предизвикателства - роботът да бъде научен да ходи, съобщава MIT Review.

Инженери на компанията са използвали вече съществуващи алгоритми, които са преработили. Това е било достатъчно, за да могат да научат четирикрак робот да ходи без нужда от човешка намеса или допълнителна помощ.

Обикновено алгоритмите се използват във виртуална среда и обучават виртуална версия на робота. Това обаче отнема много време и е сложен процес, за да се симулират различни повърхности и ситуации.

Чрез новата разработка, алгоритъмът се инсталира директно на истинския робот. За няколко часа той се научава да се изправя, да се движи напред и назад и да завива без никаква човешка намеса.

За сега технологията има ограничения, защото се нуждае от камера над робота, за да следи позицията му. Инженерите обаче вече обмислят варианти как да го адаптират и за други ситуации и да може да се използва от различни видове роботи в реални условия.