Доклад на Комисията за национална отбранителна стратегия твърди, че "в САЩ има криза на националната сигурност", а исторически силната военна позиция на Америка е започнала бързо да ерозира, предава NBC.

"Американското военно превъзходство вече не е гарантирано и последиците за американските интереси и сигурност са тежки", се казва в доклада на комисията, чийто борд се назначава от долната и горната камара на Конгреса на САЩ.

В документа се заключава, че Министерството на отбраната няма финансов и стратегически план за воденето на две войни наведнъж и дори може да загуби война срещу Китай или Русия поотделно.

"Американските военни могат да претърпят неприемливо големи жертви и загуба на големи капиталови активи в следващия си конфликт", каза съпредседателят на комисията Ерик Еделман, който беше заместник-министър на отбраната по време на президентството на Джордж Буш.

Кои са най-мощните оръжия на САЩ >> >> >>

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл заяви, че военния департамент приветства доклада, наричайки го "настойчиво напомняне за сериозността на тези въпроси и призив за действие".

Атлантическият съвет на САЩ, много влиятелна НПО организация, също е изказала съгласие с доклада. "Китай и Русия търсят ролята си на регионални хегемони. Те проектират силата си и създават военни струпвания, които са насочени към неутрализиране на силните страни на САЩ", споделят от Атлантическият съвет.

"Междувременно Съединените щати значително отслабиха собствената си защита поради политическата дисфункция и решения, взети както от републиканците, така и от демократите", заяви Ерик Еделман и цитира съкращения във военния бюджет.

Президентът Доналд Тръмп поиска миналата седмица от министерството на отбраната да съкрати 16 милиарда долара от бюджета си, който в момента е на стойност 716 милиарда долара. Военният бюджет на САЩ е най-големият в света и е много по-голям от този на Китай и Русия взети заедно.

Според някои докладът цели да не допусне намаляване на парите за Пентагона и дори да опита тяхното увеличаване.

Изводите на Комисията за национална отбранителна стратегия са, че проблемът не е само в намаляването на парите, но и в необходимостта от развитие на нови военни отрасли. Според анализаторите САЩ изпитват трудности в овладяването на космическото пространство и киберпространството. Освен това Америка има нужда от усъвършенствана противоракетна отбрана и нови видове оръжия.

"Мисля, че непропорционално много хора смятат, че харчим толкова много пари и те трябва да са ни достатъчни, за да се справим с всички видове заплахи. Това, което хората пропускат обаче е, че международната среда става все по-сложна", заявява още Еделман, цитиран от CBS.

Дългият 116 страници доклад заявява, че Пентагонът има нужда от нов изтребител от пето поколение, който да може да се справи с нарасналата противовъздушна мощ на Русия. Програма за създаването на F-35 - сегашният най-модерен американски изтребител от пето поколение - е най-скъпата военна програма в историята на човечеството, като цената на разработката и построяването на самолета надхвърля 1,5 трилиона долара. Според военните анализатори обаче нов самолет от пето поколение би бил полезен не само срещу Русия и Китай, но и срещу Иран, който би могъл да бъде победен много по-лесно.